Datum: 05/03/2014 18:00
Competitie: EK Beloften
Speeldag: Speeldag 7
Mitrovic krijgt jonge Rode Duivels klein, EK heel ver weg

De Belgische beloften hebben een bijzonder slechte zaak gedaan met het oog op het EK voetbal in Tsjechië. Ze gingen met ruime cijfers onderuit tegen Servië: 0-3. Aleksander Mitrovic scoorde twee keer.

Aernout Van Lindt in Leuven

Den Dreef was het toneel voor deze België - Servië voor spelers onder de 21 jaar. Na de 2-2 in Servië bleven de Belgen uitzicht houden op het EK 2015 in Tsjechië. Een overwinning tegen Servië zette het team al op weg naar de top-2 en een behoorlijke kans om de barrages te halen, bij winst in Cyprus in september was de groepswinst zeker.

Dat moesten de Belgen wel doen zonder een drietal spelers van Club Brugge: Mechele, Engels en Lestienne waren er niet bij. Het was wat puzzelen achterin voor Walem, hij viste Jason Denayer op en stelde hem meteen tussen de lijnen. Bij Servië uitkijken naar Jojic (Borussia Dortmund), Kostic (Groningen) en uiteraard Aleksander Mitrovic van Anderlecht. Ook Uros Vitas - de aanwinst van AA Gent - tekende present bij de bezoekers.

Meteen Mitrovic

Het duel was ook een beetje het duel tussen targetspitsen in België, uiteindelijk gewonnen door Mitrovic. Hij maakte er twee en kreeg zijn applausvervanging - al werd er meer boe geroepen dan iets anders-, terwijl Batshuayi een viertal keer gevaarlijk kon zijn, maar telkens net de kracht, de precisie of het geluk miste om een doelpunt te lukken. Toen hij alsnog scoorde, werd hij afgefloten voor buitenspel.

De eerste bewegingen waren nog voor goed tikkende jonge Duivels, maar na een dikke tien minuten viel het doelpunt aan de overkant. Wie anders dan Mitrovic zorgde voor de 0-1. Hij kopte een voorzet van Kostic voorbij een kansloze Coosemans. Het sein voor de Belgen om meer te komen aandringen en de Serviërs weg te zetten op hun helft. Praet, Hazard en De Sart toonden zich bedrijvig, Ferreira Carrasco kwam er nog het dichtste bij - maar hij miste zijn controle.

Match doodgeknuppeld in twee minuten

Na de koffie gingen de Rode Duivels vol hun kansen. Ze kwamen ook zeer dicht bij een doelpunt, maar Batshuayi vond keeper Dmitrovic op zijn weg. Even later was het prijs aan de andere kant. Eerst tikte Jojic de bal op de knikker van Brasanac (0-2), nauwelijks twee minuten later stond het alweer 0-3 via Mitrovic met zijn tweede van de avond.

Van die opdoffer konden de jonge Rode Duivels niet meer herstellen, het kwaad was geschied. Door de nederlaag is het EK plots bijzonder veraf voor de Belgen. Dat Italië met 0-2 ging winnen in Noord-Ierland helpt daar ook niet aan. België moet nu winnen in Cyprus, hopen dat Italië en Servië punten morsen en dat 16 punten voldoende is om bij de vier beste tweedes te komen. Bijna onmogelijk.