De battle tussen de topschutters

Hamdi Harbaoui en Michy Batshuayi zijn in een fikse strijd om de topschutterstitel verwikkeld. Beiden hebben 20 rozen achter hun naam staan. En toch: 20 doelpunten zijn niet altijd 20 doelpunten. Een analytisch overzicht:

Door Aernout Van Lindt

Strafschoppen: Batshuayi - Harbaoui 0-1

Een veldgoal maken is op papier nog steeds moeilijker dan een strafschop omzetten. Opvallend dus dat beide topschutterskandidaten in de eerste 35 wedstrijden dit seizoen nauwelijks tot geen strafschoppen namen. Enkel Harbaoui lukte er eentje, tegen Zulte Waregem (2-4 verlies). Batshuayi maakte al zijn doelpunten uit veldacties, zonder een enkele strafschop.

Eerste doelpunten: Batshuayi - Harbaoui 8-11

Belangrijk statistisch genomen is het aantal keer dat je de score voor jouw team weet te openen in een seizoen. Op die manier zet je gemiddeld genomen je team toch vaak op weg naar puntengewin. Opmerkelijk: Hamdi Harbaoui is in meer dan de helft van de gevallen de maker van het eerste doelpunt, de spits van Standard moet het stellen met 'maar' 40%.

Percentage doelpunten: Batshuayi - Harbaoui 31%-36%

De aanvallende mogelijkheden van Standard en Lokeren zijn groot. Standard heeft nog Ezekiel, De Camargo en veel middenvelders met een neus voor doelpunten achter de hand, in het Waasland weten ook De Pauw, Patosi en Dutra het doel staan. Toch is de aanvallende weelde qua doelpunten bij Standard iets groter, waar 64 doelpunten werden gemaakt dit seizoen. Harbaoui en co lukten er 'amper' 56, dus is de Tunesiër wel in meer doelpunten betrokken als goalgetter.

Aantal minuten per doelpunt: Batshuayi  - Harbaoui 138-112

Als we kijken naar de efficiëntie van beide spitsen in termen van hoeveel minuten ze er gemiddeld over doen om een doelpunt te maken, komt Hamdi Harbaoui als beste naar voren. Hij werd enkele keren op de bank gehouden en zat ook wat schorsingsspeeldagen uit, waardoor hij maar 2232 speelminuten totaliseert tot op heden, oftewel een doelpunt per 111,6 minuten. Batshuayi speelde al 3764 minuten en komt zo uit op 138,2 minuten per goal.

Aantal punten gepakt met doelpunten: Batshuayi - Harbaoui 6,5-8

Hamdi Harboui leverde Lokeren dit seizoen al meermaals met zijn doelpunten puntengewin op. Zonder zijn inbreng had Lokeren de reguliere competitie afgerond met tien punten minder, waardoor ze met vijf eenheden minder aan de play-offs waren begonnen. In die play-offs was hij met een doelpunt tegen Zulte Waregem en twee tegen Standard ook al goed voor drie punten bonus: totaal 8. Batshuayi nam in de reguliere competitie 9 punten (4,5 na puntendeling) mee en zorgde tegen Genk en Lokeren al voor twee extra punten in de play-offs: totaal 6,5.

Conclusie: Harbaoui wint (voorlopig) op punten

Als we alle statistieken bij elkaar schuiven, is Harbaoui op dit moment de man wiens 20 rozen voor de club het belangrijkste bleken. Hij had bovendien ook minder speelminuten nodig om tot zijn aantal te komen. Anderzijds is het belang van Batshuayi misschien groter, in die zin dat hij het verschil tussen kampioen en derde plaats kan maken, waar het bij Harbaoui eerder om het verschil tussen plek 5 en 6 lijkt te gaan. Toch zijn we vooral benieuwd wie de Gouden Stier de komende vijf speeldagen zal binnenrijven.