Datum: 23/08/2014 18:00
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
The Great Escape: Standard geraakt ondanks twee strafschoppen niet voorbij tienkoppig Westerlo
Sander De Graeve

Westerlo haalde in de vooravond een onwaarschijnlijk fel bevochten punt op Standard. De promovendus bleef met tien man overeind ondanks twee strafschoppen en een karrenvracht aan kansen voor de Rouches.

Sander De Graeve in Luik

Standard en Westerlo mochten er al om 18u aan beginnen op Sclessin. De thuisploeg wijzigde in de aanval en op het middenveld. Lumanza en Watt gingen eruit voor Bia en Trebel. Bij Westerlo moesten Schouterden en Lecomte plaats ruimen voor Gounongbe en Molenberghs. Die Gounongbe bewees meteen het gelijk van zijn coach. Hij trapte een uitstekende pas van Aoulad mooi voorbij Kawashima in de hoek. Westerlo kwam zo al na vijf minuten op voorsprong. Standard was meteen op achtervolgen aangewezen en drukte het gaspedaal stevig in.

Na enkele halve kansen tekenden Van Damme en Mpoku een knappe aanval uit op links. De bal van Van Damme op Louis was perfect, de afwerking van de aanvaller ook. Door de benen van Van Langendonck en 1-1. Daarna bleef Standard het commando voeren met onder meer een goeie kans voor diezelfde Louis. Trebel deed het intussen goed op het middenveld.

De goeie periode van Standard leverde geen doelpunt meer op en Westerlo kwam opnieuw beter in de wedstrijd. Aoulad, alweer hij, ging op wandel en trok drie verdedigers van Luik naar zich toe. Gounongbe liep knap vrij en trapte randje buitenspel de mooie pas van Aoulad tegen de touwen. Die 1-2 bleef tot aan de rust staan. Standard ging de kleedkamer in onder een striemend fluitconcert.

Maxime Suárez

Luzon greep meteen in en Arslanagic bleef binnen. Lumanza was zijn vervanger en Faty ging centraal achterin spelen. Die wissel en de speech van de coach bleken te werken. Standard duwde door en creëerde enkele mooie kansen. Van Damme en Mpoku kregen de bal niet in voorbij Langendonck en het doelhout.

Standard gaf echter niet op en bleef drukken. Rond de 70e minuut ging het licht uit bij Maxime Annys. Na een corner geraakte de bal maar niet weg. Annys tekende voor een Suárezje door een harde knal met zijn handen uit doel te houden. Geweldige redding, rood en strafschop was zijn beloning. Mpoku nam zijn verantwoordelijkheid en knalde de bal snoeihard tegen de onderkant van de lat. Mpoku protesteerde nog, maar de bal ging echt niet over de lijn.

Mpoku mist opnieuw!

Standard ging maar door, maar het leek maar niet te lukken voor de Rouches. Kans na kans werd gemist. Van Damme zal zich nog een tijdje afvragen hoe hij niet scoorde in deze partij. Bij Westerlo was het alle hens aan dek. Counters kwamen er niet meer van. De thuisploeg werd nog een handje geholpen met een lichte strafschop. Mpoku zette zich opnieuw achter de bal en... miste zijn tweede strafschop van de avond! Standard bleef zo achter met amper één punt. Westerlo ziet het sprookje verlengd en vierde het gelijkspel als een zege.