Ajax laat zich niet in de luren leggen door Go Ahead Eagles

Jeroen Evens

Om PSV Eindhoven niet verder te zien uitlopen in de Eredivisie kon Ajax maar best met de overwinning gaan lopen tegen de troepen van Foeke Booj. En dat deden ze met verve.

Heftig begin

Frank de Boer pakte in de thuiswedstrijd uit met maar liefst vijf veranderingen ten opzichte van de Champions League wedstrijd tegen Barcelona. Zo kregen Denswil en Riedewald de voorkeur op Moisander en Viergever. Ajax begon met veel flair aan de wedstrijd, en het duurde ook maar tien minuten totdat deze spelwijze beloond werd. Milik haalde vanop afstand uit richting het doel van Cummins, maar het schot barstte uit elkaar op de paal. El Ghazi was echter goed gevolgd en de flankspeler schoof de rebound proper binnen. Ajax liet het na om de score te verdubbelen. Milik en Claessen konden de bal niet naast Cummins plaatsen. De Eagles konden hier enkel een kopkans van Lewis tegenover zetten.

De gelijkmaker van de Eagles

Na het eerste halfuur lieten de bezoekers heftig van zich horen. Een afstandsschot van Türüc op de lat bleek al een waarschuwing, want even daarna trof Lewis wel raak. Met een splijtende pass zette Sander Duits de AZ-huurling oog in oog met Cillessen, die de bal niet meer uit zijn doel kon redden. Go Ahead haalde veel zelfvertrouwen uit de gelijkmaker, maar toch was de beste kans voor de rust nog voor Ajax, maar El Ghazi miste onbegrijpelijk van dichtbij.

Rechtzetting van Ajax

Na de rustpauze dicteerde Ajax weer het spel, zoals men van de Amsterdammers kon verwachten. Milik schoot een voorzet van El Ghazi vanop rechts richting doel, maar zag Vriends er nog tussenkomen. Enkele minuten later was het dan wél raak voor Milik. De spits kroop netjes voor zijn man in de zestien, en kon een middelhoge voorzet van Van Rhijn in doel werken. Ajax kreeg nog kansjes maar liet na om de genadeslag te geven aan de bezoekers. Een kwartier voor tijd kwam die er alsnog via Lasse Schöne. Hij strafte geklungel van invaller Alex Schalk voor het eigen strafschopgebied af, en maakte er 3-1 van, meteen ook de eindstand.