Standard zal niet Europees overwinteren

Standard verloor vanavond zijn belangrijke Europese wedstrijd in Kroatië. De Luikenaars werden met 2-0 naar huis gestuurd door een Rijeka dat -vooral in de eerste helft- bulkte van het zelfvertrouwen. Door de winst van Feyenoord zit het Europese avontuur voor Standard er definitief op.

Thuisreputatie

Rijeka geniet van een goede thuisreputatie, en die deden ze alle eer aan in de beginfase van de wedstrijd. De Kroaten vochten vanaf het fluitsignaal met veel inzet en duelkracht, terwijl Standard de bal  moeilijk in eigen rangen kon houden. De gecreëerde druk zorgde al onmiddellijk voor doelgevaar, Van Damme werkte een bal weg vanop de lijn.

De Luikenaars bleven onverzorgd voetbal op de mat brengen, en een Kroatische goal hing in de lucht. Rond de twintigste minuut trof Kramaric nog de paal, maar enkele minuten later kwam Rijeka dan toch op voorsprong. Mujangi Bia verloor op corner het kopduel met Moisés, die niet naliet om de score te openen voor de nummer twee in de Kroatische competitie.

Standard met tien man en dubbele achterstand

Standard probeerde voor meer gevaar te zorgen, maar tien minuten na het eerste doelpunt liep het op een counter fout af. Kramaric spurtte makkelijk voorbij Arslanagic, die zijn handen niet thuishield. De Kroatische doelpuntenmachine ging erbij liggen, en de Zwitserse scheidsrechter Strüder floot terecht voor een penalty en stuurde Arslanagic douchen. Kramaric, die er in de competitie al 21 binnenschoot, zette zich achter de bal en miste niet. De 2-0 bij de rust was een logische stand.

Kroaten zetten zinnen op verdedigen

De Camargo mocht in de kleedkamer blijven voor Lumanza, maar ook de jongeling zou een moeilijke wedstrijd beleven tegen een stug Rijeka. De Kroaten bleven in de tweede helft achter de bal hangen, en wilden vooral niet meer in de problemen komen. Zo kreeg Standard meer ruimte, maar met tien man was het toch aartsmoeilijk om voor doelgevaar te zorgen.

Zo werd de tweede wedstrijdhelft niet al te aangenaam, al had Standard wel een penalty verdiend. Een kopbal van Vinicius werd geblokkeerd door Jugovic, maar Strüder floot niet. Enkele minuten eerder werd een doelpunt van diezelfde Vinicius al afgekeurd wegens (nipt) buitenspel.

Het einde van de wedstrijd zorgde voor wat meer animo. Mpoku dwong doelman Vargic tot een flinke save met een snoeiharde vrije trap, recht onder de lat. De daaropvolgende corner werdop het hoofd van Watt geschilderd, die helaas recht in de handen van Vargic besloot.

Mede dankzij de winst van Feyenoord zal Standard het voorbeeld van Anderlecht niet volgen, en zal dus niet overwinteren in een Europese competitie.