Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Jan Breydel
Blauw-zwart overwintert als groepswinnaar
Tomas Taecke

Club Brugge is in zijn opdracht geslaagd en mag samen met Anderlecht en Standard als groepswinnaar naar de volgende ronde. Blauw-zwart zwoegde tegen tien Portugezen tot in de slotminuut, maar gaat wel verdiend naar de zestiende finales.

Tomas Taecke en Melissa Maes in Brugge

Na een minuut stilte voor de Luikse slachtoffers greep blauw-zwart zijn Portugese tegenstander meteen bij de keel.  Na knap samenspel met Dirar mocht Vadis vrij intrappen, maar de middenvelder kraakte zijn schot. Nauwelijks één minuut later ging Vleminckx van dichtbij zijn kans: Douglao kreeg er nog net een been tussen en devieerde in hoekschop.

Op het kwartier glipte Vadis door de Portugese defensie. Elderson zag geen andere optie dan de spelverdeler neerhalen, met een terechte rode kaart voor de Nigeriaan als gevolg. Zonder te scoren zat Club vroeg in de wedstrijd al op rozen.

Halfweg de eerste helft kreeg Vleminckx een opgelegde mogelijkheid om het numerieke voordeel uit te buiten. Meunier legde de voorzet van Hoefkens knap af maar de spits besloot van dichtbij over. Aan de overzijde dook Lima alleen voor Kujovic op, die de bezoeker op knappe wijze van de openingsgoal hield.

De reeds gekwalificeerde Portugezen plooiden fel terug en lieten de bal aan de thuisploeg. Club weefde van links naar rechts maar vond nauwelijks openingen. Meunier probeerde het op het halfuur vanop de zestien meter: zijn schot dwarrelde naast de eerste paal.

De centrale driehoek orchestreerde het hele gebeuren. Vazquez zette Dirar knap vrij, maar doelman Quim voorkwam dat hij op identieke wijze zoals tegen STVV kon afronden. Een enthousiast Club werd vijf minuten voor de pauze op de vingers getikt door Nuno Gomes, die aan de tweede paal vrij opdook maar zijn vluchtschot volledig miste.

Daum bracht halfweg Refaelov in de plaats van Meunier. De eerste mogelijkheid na de kampwissel was voor Zimling, die de bal met buitenkant rechts net voorlangs plaatste. Bij de volgende aanval had Vazquez de openingsgoal aan de voet, een verdedigend been voorkwam de 1-0. Bij de derde poging in evenveel minuten moest Quim zich toch omdraaien: Vleminckx trapte blauw-zwart uit de draai op voorsprong.

Braga zakte steeds dieper weg en keek op het uur bijna tegen een dubbele achterstand aan. Vadis kon aanleggen vanop de grote rechthoek; zijn schot scheerde de buitenkant van de paal. Aan de overzijde was bij een zeldzame uitbraak een sterke Kujovic nodig op een schot van Salino. De vreugde was van korte duur: na de daaropvolgende hoekschop devieerde Ewerton een schot uit de tweede lijn voorbij de Brugse doelman (1-1).

Club liet zich niet uit zijn lood slaan en ging meteen op zoek naar een nieuwe bevrijdende voorsprong. Hoefkens legde de bal mooi terug tot bij Vleminckx, de aanvaller trapte onbesuisd en jaagde het leer over doel. Blauw-zwart slaagde er niet in opnieuw op voorsprong te komen en ging in de slotfase toch wat op de rem staan.

Braga was met tien man baas in de laatste minuten en de spanning was volop te snijden. Club Brugge wist stand te houden en mag beginnen uitkijken naar de loting van morgen om 13 uur in het Zwitserse Nyon.