Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Geen winnaar in spektakelstuk in Luik
Sander De Graeve

De Waalse derby tussen Standard en Charleroi leverde een echt spektakelstuk op. Het spel ging vooral in de eerste helft snel op en neer. Charleroi kwam zowaar twee maal op voorsprong maar zag Ezekiel in de laatste minuut de gelijkmaker voorbij Mandanda werken.

Sander De Graeve in Luik

Standard-Charleroi begon, zoals we dat gewend zijn van Waalse derby's, vol vuur. Vooral Charleroi liet zich in de beginminuten opmerken met fris aanvallend voetbal. De thuisploeg kwam enkele keren goed weg, vooral bij een poging van Kebano na een flater van Kawashima. Zijn bal werd op de lijn nog gekeerd.

Standard herstelde daarna het evenwicht, maar het bleef uitkijken voor de tegenprikken van de Zebra's. Vooral Kaya was alweer alomtegenwoordig bij de ploeg van Félice Mazzu. Zijn collega Luzon sprong zoals steeds driftig op en neer langs de zijlijn.

Perfecte Mandanda

Charleroi kon ook rekenen op een uitstekende Parfait Mandanda. In het begin van de partij duwde hij een knal van Mujangi Bia nog tegen de lat. Zijn mooiste redding kwam iets voor de rust. Vainqueur knalde prachtig richting de kruising, maar Mandanda kon er spectaculair nog een handje tegen krijgen.

Zo hield hij zijn team op voorsprong. Enkele minuten eerder had Pollet er op voorzet van N'Ganga met het hoofd 0-1 van gemaakt. Een knappe goal na een mooie actie van de Carolo's. Standard moest dus in eigen huis met een achterstand de rust in.

Van Damme met de gelijkmaker

Na de koffie was bij Charleroi het vet wat van de soep. Standard drukte de bezoekers uit het Zwarte Land helemaal tegen het eigen doel aan. Met de kansen werd echter heel onzorgvuldig omgesprongen.

Het duurde uiteindelijk tot iets over het uur eer Sclessin mocht ontploffen. Aanvoerder Van Damme kopte op een hoekschop van de ingevallen Bulot de verdiende gelijkmaker tegen de touwen. Standard bleef drukken, maar bleef ook morsen met de kansen.

Ezekiel redt Standard

Het kreeg uiteindelijk het spreekwoordelijke deksel op de neus. Doelman Kawashima was de schlemiel. Zijn tweede foutje van de avond werd afgestraft door Dewaest. Hij trapte een afvallende corner na mistasten van de Japanner binnen.

Charleroi leek op weg naar een knappe zege op het veld van de leider, maar dat was buiten Imoh Ezekiel gerekend. Hij werkte onorthodox een voorzet voorbij Mandanda. De doelman van Charleroi reageerde terecht gefrustreerd. Hij keepte een dijk van een partij, maar uiteindelijk was het gelijkspel billijk.