Stadion: Bosuil
Dong doet Deinze de das om
Joeri De Ren

Antwerp moest vandaag de drie punten thuis houden tegen hekkensluiter Deinze indien de oudste club van het land het degradatievoetbal even wou ontglippen.

Deinze haalde enkele weken geleden ex-GBA trainer Marc Brys binnen en leende recentelijk twee spelers van AA Gent.  Deze spelers waren echter nog niet speelgerechtigd vanavond.  Bij Antwerp vooral verdedigende problemen door de belssure van Alain Van Mieghem en de schorsingen van Spencer Verbiest en Sam Lavan.  Cissé keerde alzo terug in de basis en net als vorige week kreeg Alexandre Di Gregorio een verdedigende rol toebedeeld.  Bij Antwerp verder 4 Engelse jongeren in de basis.  Ritchie Jones keerde deze week terug naar ManU op de valreep om het fel geteisterde middenveld te ondersteunen en de nieuw aangekomen jonge keeper Heaton mocht nog niet opdraven daar zijn papieren nog niet in orde waren.

De wedstrijd begon fel en beide ploegen zochten het vijandige doel op.  De eerste echt kans was voor de thuisploeg.  Goran Stankovski ging alleen door en omzeilde vaardig 2 man warna hij duidelijk gehaakt werd in de grote rechthoek.  De scheidsrechter beweerde echter dat de speler een schwalbe uitvoerde en dat er dus  niets aan de hand was.  Dit kon de thuisploeg niet uit haar lood slaan en bijna op het kwartier zette Stankovski Dong vrij met een gemeten verre voorzet.  Dong twijfelde niet en koos zijn hoek uit.  Hij plantte het leer koelloedig naast Yves Feys in het doel en zette Antwerp op voorsprong.  Na een kleine tien minuten vond Deinze hierop een antwoord.  Johan Van Rumst kreeg de bal halfweg de helft van de tegenstander en hij trok richting Antwerse doel.  Niemand hinderde de speler en deze trapte vanop 30 meter plots fraai op doel.  Ristovic was verrast en zag het leer hoog in doel binnenvliegen.  Alles was voor beide ploegen te herbeginnen.  Deinze trok nu duidelijk de kart van de aanval en Antwerp leek even aangeslagen door het weer snel tot stand gekomen tegendelpunt.  In de 36e minuut brak ex-Antwerp speler Alan Grozdanic dan doorheen de defensie en kon hij op rechts doorgaan.  Vanuit een zeer scherpe hoek schoot hij op doel en Ristovic redde met de vuisten.  De bal kwam alzo in de voeten van een andere Deinzenaar die een meter over besloot.  Een minuutje later ging Alexis Kubilskis op stap door de defensie en kapte hij en uitgekomen Ristovic uit.  Hij legde naar links naar de vrije Johan Van Rumst die onbesuisd hoog over schoot.  Zo gaan beide pvlak loegen richting rust met een 1-1 stand.  Beide teams dreigden nog maar konden niet echt gevaarlijk worden.

Antwerp begon fel aan de tweede helft en trachtte de tegenstander onmiddellijk naar de keel te grijpen.  Na enkele schuchtere pogingen kreeg Dong vlak buiten de 16-meter de bal en de Chinese topschutter van Antwerp twijfelde niet.  Hij drukte onmiddellijk af en liet Feys geen kans door de bal vlak naast de paal binnen te duwen.  Antwerp leidde dus na 8 minuten in de tweede helft.  Antwerp ging door op datzelfde elan en de ploeg zocht steeds vaker Ebanks-Blake in de combinatie.  De bedrijvige Manchester speler was niet altijd zuiver in zijn akties maar lag toch aan het doelpunt van het derde Antwerpse doelpunt.  Hij werd onderuit gehaald in de kleine rechthoek en Dong trapte de penalty te zwak en te laag rechtdoor op de benen van de keeper.  De net ingevallen Cédric Tomsin profiteerde hiervan en scoorde de 3-1.  Na net geen 70 minuten spelen zat Antwerp dus op rozen en leek Deinze volledig uitgeteld.  Nog blef Antwerp beuken.  Vlak na zijn doelpunt dolde Dong op de rechterflank nog met de Deinze verdedigers waarna hij de vuisten van Feys nogmaals op de proef stelde.  Ook de rebound was voor de alomtegenwoordige Chinees die de rebound hoog over plaatste.  Kort daarna ontbond Lee Martin nog eens zijn duivels op de flank en legde hij terug naar Daniel Simpson.  Simpson zette gemeten voor tot bij Jansen die centraal vrij stond en een mooie omhaal maar net naast plaatste.  Met nog goed een kwartier te gaan halde Dong de bal op halfweg de Deinzense helft.  Hij had afspeelmogelijkheden, maar zette zich problemloos door langsheen 2 man.  Feys kwam uit maar kon niets verrichten tegen het magistraal geplaatste schot van de aanvaller.  Deze plaatste de bal met een fraaie krul tussen Feys en de paal in doel.  Een wondermooi doelpunt was dit.  Dong kreeg nog en applausvervanging en stilaan bloedde de wedstrijd dood.

Antwerp hield verdiend de drie punten thuis en mocht hiervoor zijn topschutter danken.  Dong kende een begendigde avond en wist Deinze de das om te doen.  Ook Regi Van Acker was tevreden met het spel en het resultaat.  Hij prees Dong – toch een van de beste spelers in tweede klasse – en kapiteit Verjans die in een minder evidente positie een knappe wedstrijd speelde.  Antwerp had het enkel even moeilijk in de eerste helft nadat Lee Martin tevel op de flank was gaan spelen en Deinze hierdoor een mannetje meer kreeg in het middenveld.  Marc Brys was het niet eens en zag zijn ploeg domineren en goed spelen.  Naar zijn mening hadden ze de wedstrijd moeten winnen.  Deinze zakt in elk feal nog dieper in het degrdatiemoeras.