Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Bosuil
Antwerp maakt het zichzelf moeilijk
Joeri De Ren

Antwerp ontving Eupen op de Bosuil.  Vorig jaar kon de ploeg uit de Oostkantons nog komen winnen met 1-4.  Trainer Grosjean hoopte op een herhaling van dit scenario op bezoek bij zijn ex-club.  Antwerp moest vanavond winnen in het vooruitzicht van de wedstrijd tegen Kortrijk volgende week.  Bij winst zou het een topper voor de derde periode worden volgende week tussen de twee ex-eersteklassers.

De eerste helft bood weinig spektakel.  Antwerp zocht zich een weg te banen doorheen een vrij compact spelend Eupen, maar dacht hierbij te weinig doelgericht.  Het moielijk bespeelbare veld zat hier volgens Lee Martin wel voor iets tussen.  Trainer Grosjean zei achteraf dat zijn ploeg meerdere kansen had laten liggen, maar volgens de aanwezige toeschouwers was dat slechts één enkele echte kans voor Maréchal net na het kwartier na slecht uitverdedigen van keeper Ristovic.  Maréchal verkwanselde echter de open scoringskans.  Antwerp had enkele minuten eerder zelf kunnen dreigen via Di Gregorio wiens schot door Wins in corner werd geweerd.

Het was wachten tot op het halfuur tot diezelfde Di Gregorio een afgeweerde voorzet van Martin op doel kon pegelen vanaan de grote baklijn.  Ook dit staalharde schot werd door een goed keepende Wins uit doel gezweefd.  Antwerp bleef combineren maar dwong geen echte kansen meer af.  Eupen sloeg er op zijn beurt niet in veel dreiging te ontwikkelen en zo kabbelde de wedstrijd naar de rust toe.

Na de rust geen wijzigingen bij beide teams en de eerste kans was voor een furieus startend Antwerp.  In de 53e minuut kreeg Dong de bal kort over de midellijn en nam hij het leer mee tot aan de baklijn vanwaar hij staalhard kruiselings het leer binnenknalde.  Een klasseflits van de Manchester-huurling die hiermee zijn ambities als topschutter kracht bijzette. Antwerp had duidelijk honger naar meer en aangemoedigd door een steeds feller thuispubliek was het opnieuw raak binnen de drie minuten.  Lee Martin – de jonge Engelse smaakmaker op de Bosuil - nam de bal aan met de rug naar het doel.  Hij zocht en vond een opening en schoot vanop een kleine 20 meter een onhoudbare banaan af naar de vijandelijke kruising.  2-0 na het openingskwartier en Antwerp leek op weg naar een vlotte zege.

Lukanovic mistte net na het uur de kans om Antwerp op 3-0 te zetten.  Nonchalance sloop in de rangen en dit brak Antwerp spoedig zuur op.  Met nog goed 25 minuten op de klok mocht Gillet van Cissé doorgaan tot aan de achterlijn.  Door deze rush lag de Antwerpse defensie open en zijn voorzet kon dan ook zonder problemen binnengeerkt worden door een ongedekte Colin bij de tweede paal.  Gillet benadrukte hiermee nog maar eens dat hij voor de Antwerpse defensie een voortdurende gesel was.  Enkele minuten later kwam een slecht uitverdedigde corner in de voeten van diezelfde Gillet terecht in de kleine baklijn.  De speler die met de rug naar het doel stond mocht van de verdediging en de keeper alle tijd nemen om de bal op te wippen en uit te halen met een fraaie omhaal.  Door een kort gebrek aan concentratie en enkele individuele fouten werd de stand zomaar terug in evenwicht gebracht door Eupen.

Antwerp gooide alles op alles en overklaste Eupen nu volledig op het middenveld.  Eerst kreeg de ingevallen Tomsin tot 2 keer toe de kans om met een schot Wins te verschalken.  De Eupense keeper hield echter de netten schoon en keerde zo met één vuist de poging van Tomsin.  Wins redde nog twee pogingen van de in de 72e minuut ingebrachte Mamam.  Tot twee keer toe zette Stankovski de Togolees op rechts voor doel en tot twee keer toe vond hij Wins op zijn weg.  In de 88e minuut wist de Togolees het leer dan toch voorbij Wins in doel te duwen en alzo in extremis de drie punten op de Bosuil te houden.  Een verdiende overwinning, maar Antwerp had het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt.