Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Gemeentelijk Stadion Vigor-Wuitens
Scheidsrechter eist hoofdrol op
Kenneth Ringoot

Voor de wedstrijd VW Hamme – KVSK United zal menig supporter teruggedacht hebben aan de eindronde van vorig seizoen. Toen won de thuisploeg met 2-1 tot grote ontevredenheid van de hele Lommelse aanhang, zo was er de vermeende slag van Frank Machiels in het aangezicht van scheidsrechter Breda. Vandaag is echter een nieuwe dag en dus een nieuwe match. United is geteisterd door blessures waardoor een onuitgegeven verdediging aan de start van deze wedstrijd kwam.

De wedstrijd ging meteen goed op en neer en na drie minuten was het de thuisploeg die voor het eerst kwam dreigen. Tom Van Hyfte dook voor doel op en zijn afgeweken schot strandt op de paal. Twee minuten later kreeg Haagdoren voor een duik een vrije trap op een gevaarlijke plaats, de vrije trap strandde in de muur. Hierna was het wachten tot de 23ste minuut alvorens er nog eens gedreigd werd. Een zwak schot van Delande ging ver naast het doel van Meul. Vijf minuten later was er weer gevaar langs Lommelse kant, Netteb kon een scherpe voorzet niet binnenwerken. Ook Hamme was gevaarlijk, zo schoot Versyp vanuit een scherpe hoek naast en kon Djamba-Shango zijn schot niet tussen de palen mikken. Vlak voor rust was het echter United dat de beste kans kreeg van de eerste helft. Na een scrimmage voor doel moest Kestens het lichaam voor een schot gooien en zo de bal in hoekschop verwerken. Ook scheidsrechter Glenton wou voor rust nog een rol van betekenis spelen. Eerst door een kleine fout van Vlaeminck te bestraffen met geel en daarna door al na 44 minuten af te fluiten.

Tijdens de rust kwam Luyten Robin Peeters vervangen, hij kloeg over rugklachten. De mannen van Balette hadden duidelijk de opdracht gekregen om naar voor te trekken. Zo rolde vlak na rust De Condé de Hamse rechterflank op en hij kon het leer overhoeks binnenschuiven. Kestens kreeg kort nadien geel voor een onschuldige schouderduw. De scheidsrechter bleef een hoofdrol opeisen als hij in de 49ste minuut een strafschop weigert te fluiten als Versyp overduidelijk op de enkels wordt getikt door de ingevallen Luyten. Aan de overkant bestraft hij een zware tackle/schaar van Trenson op Vlaeminck met maar geel. Vlaeminck nam ei zo na sportieve weerwraak, zijn schot scheerde het hoofd van Euvrard en gaat zo net over de deklat. Bij de daaropvolgende hoekschop moest de kopbal van Van Hyfte van de lijn gekeerd worden. Dit was meteen de laatste actie van de youngster want De Meyer kwam hem kort daarop vervangen. In de 63ste minuut krijgt Petrovic dan een terechte gele kaart als hij De Condé het spelen belet met een obstructiefout.

Trainer Verkempinck begreep dat er moest gescoord worden, in de 75ste minuut haalt hij er stofzuiger Kestens af en brengt Bjorn Derycke op het veld. Het spel wordt hervat en De Smet kopt een vrije trap richting tweede paal waar de net ingevallen Derycke al direct kan binnenkoppen. Spelers en Hamse supporters juichten want de verdiende gelijkmaker was eindelijk een feit. VW Hamme ging het laatste kwartier nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. Zo lijkt Versyp alleen op doel af te stevenen als hij Euvrard uitkapt, deze gaat echter aan de noodrem hangen maar Glenton houdt het op geel. De vrije schop wordt door Derycke net over de deklat geborsteld. Balette ziet de bui hangen en gaat verbaal in de clinch met de scheidsrechter. Deze weigert in de 81ste minuut weer een Hamse strafschop te fluiten als Derycke neergetrokken wordt in de zestien.

Zeven minuten voor tijd moet Netteb het terrein verlaten voor oude rot Waligora, deze leek de stunt van Derycke te herhalen maar Meul haalt met een knappe redding de bal uit de korte hoek. In de 89ste minuut opteert Verkempinck dan om iets veiliger te spelen. Hij haalt een moegestreden Vlaeminck naar de kant en brengt de jonge Van Gyseghem in. Stipt na 90 minuten, terwijl het spel toch veel stil gelegen heeft, heeft scheidsrechter Glenton er genoeg van en hij maakt een einde aan de match.