Datum: 20/01/2019 16:00
Competitie: 2e klasse
Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Joseph Marien stadion
Hekkensluiter OHL kan opnieuw niet overtuigen en lijdt ook in het Dudenpark een erg pijnlijke nederlaag
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Brussel

Union houdt verdiend de drie punten thuis tegen OHL: 2-1

Union Saint-Gilloise heeft Oud-Heverlee Leuven nog wat dieper in de put geduwd. De thuisploeg kwam in de eerste helft op achterstand, maar boekte 10 minuten voor tijd met dank aan een treffer van ex-OHL'er Tabekou alsnog een verdiende zege.

Dat het crisis is in Leuven, is een understatement. Na het rampzalige thuisverlies tegen Tubeke benadrukte coach Nigel Pearson dat er zonder enige twijfel versterking moest komen aan den Dreef. Die boodschap viel niet in dovemansoren bij het OHL-bestuur. Thomas Henry, die vorige zondag nog scoorde tegen OHL, en de ervaren Sascha Kotysch kwamen de rangen versterken.

Beide spelers kregen een basisplek en moesten meteen mee operatie redding in goede banen leiden. Union probeerde de ruimte in de rug van de Leuvense defensie te benutten, maar de eerste grote kans was wel voor de bezoekers. Dequevy dwong Saussez tot een knappe parade.

Union met licht overwicht

Union had op de bevroren ondergrond in het Dudenpark toch het betere van het spel, maar uitgespeelde kansen waren schaars. Selemani zette Henkinet dan toch eens aan het werk, maar de OHL-doelman redde. Net voor het halfuur dribbelde een bedrijvige Tau zich een weg door de bezoekende defensie, maar opnieuw stond Henkinet pal.

Snelle 0-1 en 1-1

Het doelpunt viel zowaar aan de overkant. Niet toevallig na een stilstaande fase. Gorius schilderde een hoekschop op het hoofd van Moore en de aanvoerder kopte de 0-1 in de verste hoek. Lang kon OHL echter niet profiteren van die voorsprong. Tau rolde de linkerflank nog eens op, de 1-1 van Selemani was een koud kunstje. Niakaté trapte daarna nog eens op Henkinet.

OHL-aanvaller Henry luisterde zijn debuut dan weer op met een doelpunt, al ging de vlag wel de hoogte in voor buitenspel. De 22 spelers mochten met een 1-1 gaan opwarmen in de kleedkamers.

Dequevy met eerste kans

OHL bleef na de rust trouw aan het concept van de eerste periode: gevaarlijk zijn via stilstaande fases. Een van die ballen bleef hangen in de zestien, maar Saussez bracht redding op het schot van Dequevy. 10 minuten na de pauze kreeg Union dé kans op de voorsprong. Mertens beging een overtreding in de zestien en Van Becelaere wees naar de stip.

Maar in tijden van nood kan OHL duidelijk op Henkinet rekenen. De doelman lag in de goede hoek en hield Selemani van zijn tweede van de namiddag. Het weerhield Union er niet van om met de steun van de 12e man de match helemaal in handen te nemen.

Besuschkow probeerde het van net buiten de zestien, maar zag zijn schot nipt over de lat gaan. OHL bakte er - niet voor de eerste keer dit seizoen - niets van en kon geen enkele uitgespeelde aanval bij elkaar voetballen.

Toch de verlossing

Union bleef drukken en kreeg 10 minuten voor tijd dan toch die verdiende bonus. Uitgerekend ex-OHL'er Tabekou stond na een hoekschop op de goede plek en zette Union op voorsprong, 2-1. Pearson gooide nog drie verse krachten in de strijd, maar het bracht geen zoden aan de dijk.

Union voetbalde de match uit en bezegelde zo het pijnlijke lot van de Leuvenaars. OHL staat na een nieuwe nederlaag en het gelijkspel van Tubeke nu troosteloos laatste. Het is maar de vraag of het krediet van Nigel Pearson al dan niet helemaal opgebruikt is. Maar het dieptepunt van de laatste 10 jaar is ongetwijfeld bereikt.