Speeldag: 1/16 Finales
Stadion: Guldensporenstadion
Standard overleeft strafschoppen niet
Kevin Van Cutsem

De wedstrijd Kortrijk – Standard kende na 120 minuten geen winnaar. Strafschoppen beslisten vervolgens dat Kortrijk mocht verder bekeren. Voor Standard mistten invallers Toama, Dalmat en Marcos.

Aanvallend voetbal vs aanvallend voetbal

In een ideale wereld is elke competitiewedstrijd een Kortrijk – Standard. En daarmee bedoelen we dat beide trainers, naar eigen traditie, opteerden voor drie spitsen. Aan ruimte en kansen geen gebrek. Enkel een zompige grasmat stond niet toe dat de wedstrijd een onvergetelijk kijkstuk werd.

Hein Vanhaezebrouck (foto) kon opnieuw rekenen op rechtermiddenvelder Guédioura. De 23-jarige Fransman scoorde drie keer in de vier wedstrijden die hij blessurevrij kon spelen. Met de altijd bedrijvige Backx en aanspeelpunt annex vuurtoren Coulibaly vormde hij een uitstekende driehoek. Standard-trainer Bölöni postte Benko op links en De Camargo op alle andere plaatsen, achter topschutter Mbokani.

Doelmannen in vorm

Bij Standard geen Jovanovic, Witsel, Dalmat, Sarr, Espinoza en Marcos. Böloni trommelde in hun plaats Nicaise, Goreux, Da Silva, De Vriendt, Mulemo en Benko op. Van deze reserve-rouches kon enkel doelman Jérémy De Vriendt echt overtuigen. Maar ook hij kon niet vermijden dat Standard op achterstand kwam. Het was Coulibaly die hem, na een snelle aanval door het centrum van de Standard-defensie, met een lob verschalkte.

Ook aan de overkant stond iemand goed te keepen. De 21-jarige Kristof Van Hout kreeg van Vanhaezebrouck zijn kans (Verbauwhede was ziek, red) en greep die met z’n beide handen. Zo hield hij in de eerste helft Goreux en twee maal Benko van een doelpunt. Van Hout kon ook één keer rekenen op de hulp van de lat. Maar na een kwart wedstrijd moest hij zich toch gewonnen geven. Een slechte voorzet van Da Silva werd even slecht weggekopt. De Camargo kon afleggen tot bij Mbokani, die prima afrondde: 1-1.

Benko laat Standard verlengen

Dat de Kroatische aanvaller Leon Benko een aanwinst is voor Standard moet nog blijken. Vandaag was hij alvast hard werkend. Maar daar is ook alles mee gezegd. In de tweede helft had hij drie keer de voorsprong aan de voet. Maar telkens maakte hij de foute keuze of raakte hij de bal verkeerd. Kortrijk onderging het spel, dat naar het einde toe bitsiger werd. De thuisploeg claimde nog een strafschop na een vermeende fout van Nicaise. Scheidsrechter Nzolo zag er echter geen graten in.

In de verlengingen liet Bölöni Dalmat, Marcos en Toama (foto) opdraven. Ondanks de ondertussen erbarmelijke staat van de grasmat ging het tempo opnieuw de hoogte in. Maar ook de invallers konden de gaatjes niet vinden. De Camargo kreeg nog de beste kans maar Calvo stak er nog net een voet tussen.

Strafschoppen

De doelmannen Van Hout en De Vriendt mochten zich tijdens de strafschoppenreeks nog eens bewijzen. Van Hout bleek de grootste specialist. De Kortrijk-doelman pakte de ballen van Marcos en Toama. Dalmat schoot de laatste strafschop op de paal. Voor Kortrijk scoorden Ibou, Verbrugghe en Barbosa. Kortrijk zit dus verrassend bij de laatste zestien. Standard kan zich richten op de binnenlandse en Europese competitie.