Stadion: Guldensporenstadion
Efficiënt KV Mechelen gaat winnen bij Kortrijk
Bram Coenen

KV Mechelen heeft zich vanavond dankzij een 1-2-zege bij KV Kortrijk geplaatst voor de kwartfinales. Een efficiënt Malinwa trok het laken naar zich toe in de slotfase.

Bij KV Kortrijk bracht coach Hein Vanhaezebrouck één wijziging aan in zijn basiself. Zo mocht reservedoelman Damien Lahaye zijn opwachting maken in doel. Bij KV Mechelen geen Julien Gorius en Joachim Mununga in de basis, die beiden sukkelen met lichte blessures. Mununga nam wel plaats op de bank. Bjarni Vidarsson en Jonathan Wilmet waren hun vervangers.

Verschroeiende start

Op een zompige grasmat ging de thuisploeg meteen verschroeiend van start. Al in de derde minuut testte Sven Kums de vuisten van Olivier Renard. Kortrijk bleef Malinwa ook nadien wegdrukken, met enkele hete standjes voor doel tot gevolg. Telkens stond er echter wel een been of hoofd in de weg die de kans kon verijdelen.

Pas na een goed kwartier staken de bezoekers voor het eerst de neus aan het venster. Christian Benteke kopte goed terug tot bij de vrijstaande Yoni Buyens, maar dienst schot was te slap om Lahaye te verontrusten. De druk van Kortrijk leek even te zijn gaan liggen, maar iets later kwam KV Mechelen opnieuw goed weg wanneer Nebosja Pavlovic maar net naast kopte. En net voor het halfuur ontsnapten de bezoekers opnieuw aan de achterstand. Na een knap uitgespeelde aanval bracht Davy De Beule de bal tot bij de vrijstaande Giuseppe Rossini, maar de Italo-Belg stuitte opnieuw op een uitstekende Renard.

In het laatste kwartier van de eerste helft herstelde het evenwicht zich dan toch wat. Dit keer was het Lahaye die met een knappe zweefsprong de vrije trap van Vidarsson wist te verijdelen. Ook Ilombé Mboyo mocht nog eens aanleggen, maar gerust werd er met een voor de bezoekers gevleide gelijke stand op het bord.

Kansen niet benut

Zelfde spelbeeld na de pauze, ook nu weer waren de beste kansen voor de thuisploeg. De pogingen van Rossini en Mboyo waren echter te zwak om Renard te verontrusten. Net voor het uur kwam Malinwa echter bijzonder goed weg, wanneer Pavlovic op voorzet van De Beule de bal maar net over doel knikte. Marc Brys bracht 25 minuten voor tijd Mununga in de ploeg voor Vidarsson, en de bezoekers waren meteen meer dreigend. David Destorme had KV Mechelen zelfs op voorsprong kunnen zetten, maar Lahaye bracht nog knap redding. Uit de daaropvolgende corner knalde Kenny Van Hoevelen maar net naast.

Kung Fu Pandza

Het spelbeeld keerde langzaamaan en KV Mechelen begon meer in zijn kansen te geloven. En waar de goal lange tijd aan thuiszijde leek te gaan vallen, waren het de bezoekers die een dik kwartier voor tijd de score openden. Op corner van Wilmet knikte wie anders dan Boris Pandza de 0-1 in de verste hoek voorbij een kansloze Lahaye. Malinwa gelanceerd en nog geen drie minuten later besliste Kevin Geudens de wedstrijd. De middenvelder haalde vanop zo'n 30 meter uit en verraste Lahaye in de verste hoek.

Met nog zo'n tien minuten op de klok leek de wedstrijd gespeeld, maar toen een afvallende bal bij Rossini belandde was het toch prijs voor de thuisploeg. De spits haalde in de vlucht meteen uit en liet Renard in de korte hoek kansloos. Kortrijk zette nog eens alles op alles, maar echte kansen kwamen er niet meer. Benteke had zelf nog dé kans op de 1-3, maar de spits besloot pal op Lahaye. En diep in blessuretijd besloot ook Mununga nog eens op de paal. KV Mechelen dus gevleid door de naar de kwartfinales.