Speeldag: Ronde 6
Stadion: Guldensporenstadion
Kortrijk na strafschoppen voorbij Antwerp
Tomas Taecke

KV Kortrijk heeft zich na een strafschoppenreeks geplaatst voor de achtste finales van de beker(1-1, pen 6-5). Antwerp moest nooit onderdoen voor de eersteklasser die na de rust enkele loepzuivere kansen om zich te kwalificeren de nek omwrong.

Het wedstrijdbegin in een sfeervol Guldensporenstadion was zenuwachtig en aftastend. Via een afstandschot van Oris voor Antwerp en een lob van Kortrijk-aanvaller Chavarria werden de vijandigheden geopend.

Bij de eerste goede kans van de wedstrijd was het meteen raak. De doorgebroken Dosumnu omspeelde mooi doelman Keet en bracht de 2000 meegereisde Antwerpfans in extase. Vanhaezebrouck reageerde meteen door de jonge Dejaegere naar de kant te halen voor Oussalah.

Kortrijk probeerde de scheve situatie nog voor de pauze recht te trekken maar speelde de eerste helft uit zoals ze die begonnen was: slap en veel te slordig. Enkel Chavarria zorgde bij de thuisploeg voor enig gevaar.

Na de koffie kreeg Antwerp meteen twee reuzekansen om de wedstrijd te beslissen. Eerst trapte Ionescu van dichtbij op doelman Keet. Nauwelijks één minuut later vergaten Dosumnu en Chergui de voorzet van Oris binnen te tikken.

Zoals zo vaak in het voetbal was het bij de eerste tegenprik van KVK wel prijs. Een overwaaiende hoekschop werd terug in het pak gekopt waar Joseph-Monrose alert was en de gelijkmaker voorbij Defourny binnentrapte.

Een kwartier voor het einde glipte Kortrijk door de mazen van het net. Dunkovic zette Ionescu prachtig vrij voor doelman Keet.  De middenvelder legde beheerst binnen maar de vlag ging omhoog, tot groot ongenoegen van de Antwerp-entourage.

In de slotfase van de reguliere speeltijd slaagde geen van beide ploegen erin uitgespeelde kansen te creëren. Na een evenwichtige negentig minuten stevende het bekerduel af op logische verlengingen.

In die eerste verlenging kon geen van beide ploegen zijn wil opleggen aan de tegenstander. Net voor het eind van het eerste kwartier overspelen ontsnapte Antwerp op ongeziene wijze. Joseph-Monrose, eerder goed voor de gelijkmaker, miste voor een open doel vanop enkele meters voor de doelmond.

Ook in het tweede bedrijf van de verlengingen kon geen van beide ploegen het laken naar zich toe trekken. Invaller Diouck kwam voor de bezoekers nog dicht bij de winning goal, maar de onvermijdelijke strafschoppenreeks was een feit.

In die strafschoppenreeks trok de eersteklasser aan het langste eind. Eerst miste invaller Van Geele voor Antwerp, maar ook Messoudi stiftte de bal knullig over. Van Hout stopte de zevende strafschop van de bezoekers en N'Diaye schoot Kortrijk naar de kwalificatie.