cerCercle Brugge
gnkKRC Genk
Datum: 09/05/2013 20:45
Competitie: Beker van België
Speeldag: Finale
Stadion: Jan Breydel
Genk wint de beker en heeft Europees ticket
Fabian Morren
| 0 reacties
Genk wint de beker en heeft Europees ticket
Foto: © SC

Racing Genk heeft voor de vierde keer de Beker van België gewonnen. De ploeg van Mario Been won met 0-2 van Cercle Brugge na late goals van Kumorzdi en Vossen. Het ging echter niet zo makkelijk voor Genk als de eindstand doet vermoeden.

Fabian Morren in Brussel

Voor Genk was het een thuiswedstrijd. Als je een blik wierp op het Koning Boudewijnstadion was 80 procent blauw gekleurd. De fans van Cercle Brugge waren verzameld in een kleiner deel van het stadion. Maar het moet gezegd: vocaal deden de groen-zwarte fans het niet onaardig.

De relativiteit van het begrip 'favoriet' werd donderdagavond nog eens extra onderstreept. Genk ging door als favoriet. Logisch als je kijkt naar beide selecties, maar… Niet Genk, maar Cercle maakte het meeste indruk in een overigens matige eerste helft. Dan moest Lorenzo Staelens nog schuiven, want kort voor de aftrap was Bernd Evens geblesseerd uitgevallen.

Verschil POI - eindronde
Toch stond Cercle goed in de organisatie en dreigde het enkele keren. Vooral vlak voor rust kwam de Vereniging via Wils dicht bij een doelpunt. Speciale vermelding voor Boi en Uchebo is op zijn plaats. Het duo speelde een sterke eerste helft. Al moet gezegd, die laatste kan best eens gaan beseffen dat hij deelneemt aan een ploegsport en dus niet met de bal het hele veld over kan wandelen.

Genk is dan wel de club uit play-off I, maar het verschil tussen POI en de eindronde was op geen enkel moment voor rust merkbaar. Een schot van Monrose en een knappe actie van De Ceulaer: daar moesten de meer dan 30.000 Limburgse fans het mee doen. Vooral op het middenveld verloor Genk de strijd met Hyland en Kumordzi. We zijn geen fan van dat duo, maar op Gorius na heeft Been er ook weinig alternatieven.

Europees ticket
Hoe lethargisch de eerste helft soms was, des te boeiender de start van de tweede. Genk vond in de kleedkamers zijn drang naar voor weer. Met Jeroen Simaeys als aanjager. Niet toevallig kreeg de verdediger ook een prima kans na een voorzet van Monrose. Hij kopte evenwel naast. De Genkse stormloop duurde toch niet zo lang, hoor. Verlengingen leken in de maak. Maar uitgerekend ons bekritiseerde duo Hyland-Kumordzi, uitgerekend die tandem deed het voor Genk. Op een vrijschop van Hyland torende Kumordzi boven de rest uit en knikte keihard binnen.

Cercle hing in de touwen en al helemaal toen Jelle Vossen er ook nog 0-2 van maakte. Genk profiteerde optimaal van de ruimte en de aanvaller werkte beheerst af. Voor Vossen was het al van de eerste speeldag in de play-off I geleden dat hij nog eens scoorde. En kijk: Racing Genk heeft als eerste van de POI-teams zekerheid over een Europees ticket.

Herbeleef Cercle Brugge - KRC Genk

Vooraf

Beker van België