Speeldag: Halve Finales (T)
Stadion: Luminus Arena
RC Genk na thriller naar Heizel
Fabian Morren

De eerste bekerfinalist is bekend en het is niet Anderlecht, maar RC Genk. Nadat de heenwedstrijd op 1-0 was geëindigd, stond het na 120 minuten in de Cristal Arena ook 1-0. Na een ware penaltythriller won Genk uiteindelijk met 7-6.

Toegegeven, wie zijn wij om de financiële rekening van de Genk-fans te maken? Toch is het erg jammer dat de Cristal Arena niet gevuld raakte voor "de match van het jaar". De club deed er nochtans alles aan om de sfeer erin te brengen. Zo nodigde het onder meer zanger en sfeermaker Pat Krimson uit om de fans op te warmen.

John van den Brom kondigde wijzigingen aan in zijn elftal. Maar de elf die hij tussen de lijnen bracht tegen Genk hadden we niet helemaal zien aankomen. Zo werd niet Praet, maar Bruno aan de kant gehouden. Denis Odoi kreeg zijn kans, waardoor Gillet een rij hoger ging spelen. Demy De Zeeuw verving de geschorste Kljestan. Bij Genk nam Jelle Vossen zijn plek in het elftal weer in. Daardoor verdween Plet terug naar de bank.

Afgekeurde goal
De eerste helft stond bol van de betwiste fases. Ref Boucaut ging daarbij vooral in de fout bij de overtreding van Guillaume Gillet. De rechtspoot ging veel te zwaar door op Monrose en had eigenlijk rood verdiend. Boucaut had de fase zelfs niet gezien. Ook de lijnrechter gaf niet thuis. Maar de zes refs namen ook goeie beslissingen. Zo werd een doelpunt van Mbokani - de Congolees kopte overigens prima binnen - afgekeurd vanwege nipt buitenspel.

Voorzichtigheid, dat was het kernwoord voor beide teams in de eerste helft. Genk moest dan wel een 1-0-achterstand wegwerken, maar van een storm was hoegenaamd geen sprake. Trainer Been wilde absoluut de nul houden. Bij een tegengoal moest Genk er namelijk al drie maken. De kansen vormden dan ook niet de hoofdbrok van de eerste helft. Jelle Vossen kreeg de beste mogelijkheid, maar trapte nipt naast. Vossen, die overigens écht wel vele malen beter is dan Plet. De spits weegt steeds op de defensie, waar Plet vaak al na tien minuten niet meer te bespeuren is in een wedstrijd.

Dieu trapt na
En Anderlecht? Paars-wit liep ook niet over van het zelfvertrouwen na de nederlaag tegen Zulte Waregem. Milan Jovanovic had altijd Praet moeten bedienen, maar koos voor eigen succes. Niet de juiste keuze van Milan, die z'n eigen snelheid - hij is geen 25 meer - toch wat overschatte. 0-0 aan de rust was eigenlijk niet meer dan logisch.

De nul houden is één zaak, maar niet voldoende voor Racing Genk. De Limburgers moesten daarom in de tweede helft toch meer risico's nemen. De thuisploeg kreeg binnen de eerste vijf minuten twee prima kansen. Koulibaly kopte te zwak en Barda miste een inzet van Buffel op een haar na. Ondanks alles had Anderlecht het toch aardig onder controle. Tot Mbokani natrapte op Simaeys en de Congolese spits met rood werd weggestuurd. Dieu zit echt niet goed in zijn vel de laatste weken.

Vossen
Het Genkse geloof groeide naar ongekende hoogtes. Buffel knalde op Proto, maar na baliverlies van Deschacht was het wél raak. Jelle Vossen schoot het leer, op aangeven van Barda, uiteindelijk vol overtuiging in het dak van het doel. Minpuntje bij Genk: Elyaniv Barda. De Israëliër had nog eens één van z'n dagen dat hij het te vaak in z'n eentje wilde forceren. John van den Brom greep bij de bezoekers in. Om opnieuw een diepe spits in het elftal te hebben, bracht de Nederlandse coach De Sutter in de plaats van Dennis Praet.

De angst voor een tegengoal maakte zich meester van beide ploegen in het vervolg van de tweede helft. Daarom bleef de dreiging beperkt. Proto moest een schuiver van Monrose lossen - waarna niemand was gevolgd in de rebound. Aan de overkant kopte Simaeys in extremis een inzet van Kouyaté over z'n eigen doel. Verlengingen werden zo onvermijdelijk.

Anderlecht sterker
Genk stond dan wel met een man meer, maar het was Anderlecht dat voor het grootste gevaar zorgde in de eerste verlenging. Een vrije trap van Wasilewski - die De Zeeuw was komen vervangen - strandde op de paal. Omdat Croux te snel uit de muur stapte moest de vrijschop worden overgedaan. Dit keer met minder succes, want Wasyl stuurde het leer richting tweede ring van de Cristal Arena. En ook in verelenging 2 waren de beste kansen voor Anderlecht, en wat voor een. De Sutter legde de bal oog in oog met Köteles opzij voor Gillet, maar Koulibaly zat er nog net tussen. Sutterke had eigenlijk altijd zelf moeten trappen.

Enkele minuten voor affluiten pakte Köteles dan weer uit met een mirakelredding op een kopbal van Gillet - die nochtans helemaal kapot zat. Zo mocht vooral Genk blij zijn dat het nog strafschoppen uit de wacht sleepte. In die strafschoppen trapte Biglia meteen op de deklat, maar wat later miste ook Plet. Bij de zesde penalty misten zowel Odoi als Koulibaly. Bij penalty zeven trapte Jovanovic op de paal en Anele stuitte op Proto. Aan de penaltyreeks leek geen einde meer te komen, tot de keepers elk een penalty moesten zetten. Proto trapte over, terwijl Köteles wel in het leer doel trapte.