andAnderlecht
gntKAA Gent
1-0
Datum: 16/01/2013 20:00
Competitie: Beker van België
Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht nekt Gent na flater Arzo
Anderlecht nekt Gent na flater Arzo
Foto: © SC

Eén schitterende actie van Praet samen met één geval van voetbaldementie bij Arzo heeft Anderlecht de kwalificatie voor de halve finales van de Beker opgeleverd. Gent kon te weinig kansen afdwingen maar er zat wel al beterschap in.

Veel wijzigingen bij beide teams. Bij Anderlecht mocht Odoi voor het eerst sinds lang nog eens opdraven en ook Deschacht kreeg zijn kans bij afwezigheid van Gillet en Kouyate, Wasilewski nam centraal de plaats van die laatste in. Kanu werd de vervanger van Biglia en De Sutter bleef in de ploeg voor de naar de Afrika Cup vertrokken Mbokani.

Gent van zijn kant wierp met de inkomende transfers zijn hele middenveld overhoop. Hubert, Neto en Lepoint mochten allemaal starten. Het was lang wachten op wat opwinding in de wedstrijd maar na een dik kwartier was de eerste kans dan wel meteen raak. Arzo  had weer één van zijn mindere momenten - zeg maar doods moment - tegen een goed opzittende Praet. Die ontfutselde hem de bal, ging de Spanjaard mooi voorbij en bood De Sutter de 1-0 op een schoteltje aan. Als die aan dit tempo blijft scoren, willen we toch eens zien wat Anderlecht met zijn nieuwe spitsen gaat aanvangen.

Gent kon voor weinig gevaar zorgen en Anderlecht had nog een goeie kans bij een strakke voorzet van Odoi waarop Jovanovic net voorbij de verste paal knikte. In de barkoude omstandigheden was het allemaal niet echt veel soeps, maar de thuisploeg domineerde wel de eerste helft met Praet als uitblinker. Die leverde nog eens een heerlijke voorzet af tot bij De Sutter, maar Boeckx duwde zijn inzet weg.

De tweede helft was verre van aantrekkelijk. Veel irritante overtredingen legden het spel veel stil en kansen waren heel schaars, bijna onbestaande. Het was wachten op de ingevallen Iakovenko die een pegel afvuurde maar het schot op de dwarsligger zag stranden. We schrijven nu al minuut 70. 

Tien minuten later gaf Proto dan bijna zelf de voorsprong weg. De doelman moest even opgelapt worden maar bij het uittrappen talmde hij te lang en schoot de bal op Mboyo. De bal hobbelde naast en Proto ontsnapte aan een blunder van formaat. Anderlecht kwam daarna niet meer in de problemen en mag zich opmaken voor een dubbele confrontatie tegen Genk. Een kleine herinnering: het is sinds 1994 geleden dat de Brusselaars de dubbel konden pakken.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Nuytinck Bram 90' -
Odoi Denis 90' -
Wasilewski Marcin 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Praet Dennis 90' -
Bruno Massimo 90' -
Kljestan Sacha   90' -
Kanu Rubenilson 90' -
Jovanovic Milan 68' -
De Sutter Tom 90' -
  Bank G Beoordeel
Kaminski Thomas -  
Lukaku Jordan -  
Heylen Michaël -  
Dendoncker Leander -  
Tarfi Mehdi -  
Iakovenko Oleksandr 22' -

KAA Gent KAA Gent

  Speler G Beoordeel
Boeckx Frank 90' -
Arzo César 90' -
Zukanovic Ervin 90' -
Wallace Fernando 90' -
Brüls Christian 72' -
Lepoint Christophe 90' -
Hubert David 90' -
Rafinha Rafael Scapini 90' -
Neto Renato 76' -
Soumahoro Yaya 64' -
Mboyo Ilombé 90' -
  Bank G Beoordeel
Maes Kristof -  
Melli Juan Alberto -  
Corstjens Wouter -  
Kola Rodgers 26' -
Conté Ibrahima Sory 18' -
Van der Bruggen Hannes 14' -
Coulibaly Elimane -  
Herbeleef Anderlecht - KAA Gent

Vooraf

Beker van België

 Kwart Finales (T)