Datum: 22/03/2015 18:30
Competitie: Beker van België
Speeldag: Finale
Stadion: Koning Boudewijnstadion
Refaelov bezorgt Club in extremis zijn eerste prijs in acht jaar
Refaelov bezorgt Club in extremis zijn eerste prijs in acht jaar
Foto: © Photonews

Club Brugge heeft de bekerfinale anno 2015 op zijn naam geschreven. En dat deed het na een onwaarschijnlijke slotfase waarin Mitrovic één minuut voor het einde van de reguliere speeltijd gelijk maakte, maar Refaelov had het laatste woord met een schitterende uithaal.

Johan Walckiers, Cédric De Volder en Robby Morren in Brussel

Hoeveel bekerfinales hebben de verwachtingen al volledig ingelost? Wij kunnen er ons weinig herinneren de laatste tien jaar. Maar nu is er wel eentje die voor minstens toch voor tien jaar in het algemeen geheugen zal blijven hangen. Al was het maar omdat Club weer met het succes aanknoopte.

Club Brugge en Anderlecht maakten er - samen met twee enthousiaste supportersschares - eentje van die in de geschiedenisboeken toch wat vermelding zal krijgen. Dat de wedstrijd een halfuur later moest beginnen doordat de spelersbussen vastzaten in het verkeer kon de fun amper bederven.

De Sutter legt 20.000 ex-fans het zwijgen op

Een wedstrijd op het scherp van de snee waarin Club na amper één minuut al een waarschuwing verzond bij monde van Bolingoli, al was zijn omhaal maar een opwarmertje. Praet kon even later aanleggen vanop een leuke positie, maar zijn kanon was in die twee maanden wat uit koers geraakt.

Het was Club die de wet dicteerde in het Koning Boudewijnstadion, op Brussels grondgebied dus. Colin, gestart in de plaats van de niet overtuigende Vanden Borre, kwam goed weg toen Bolingoli hem als een sneltrein voorbij raasde en hij voor zijn noodtackle slechts geel kreeg. 

Duarte had Mitrovic in zijn achterzak steken

Op de daaropvolgende vrije schop van Refaelov zag heel Anderlecht de bal over zijn hoofd passeren en toen ze zich omdraaiden had De Sutter al met een schitterende volley de score geopend. Dé man in vorm en wegend op de defensie als in zijn beste Cercle-tijden.

De 20.000 van paars-wit de mond gesnoerd door één van zijn ex-spelers. De elf op het velden trokken het tempo bijwijlen omhoog, maar Duarte had Mitrovic in zijn achterzak steken. Dan wordt het voor de Brusselaars al wat moeilijker dezer dagen. Zeker als Praet zijn schoten naast bleven gaan.

Club speculeerde op de counter en scoorde ook twee keer, maar twee keer werd het doelpunt afgekeurd. Eén keer voor een twijfelachtig duwgeval in de zestien, een tweede keer voor terecht buitenspel. Mitrovic, één keer uit de greep van Duarte, zette daar een schitterende kopbal tegenover, Ryan een nog mooiere reflex.

Anderlecht probeerde alles uit de kast te halen, met de nadruk op proberen, want de voorzetten ontbraken nauwkeurigheid. En centraal hield Club alles potdicht. De ingevallen Oulare was nog dichterbij de 2-0 maar hij schoot recht op Proto.

Anderlecht leek toch nog zijn gram te gaan binnenhalen en verlengingen af te dwingen toen de onvermijdelijke Mitrovic toesloeg in de slotfase. Maar amper één minuut later kopte Oulare de bal pal voor de voeten van Refaelov en de Israëliër haalde zijn zware linker boven. Een pracht van een goal en Proto stond perplex.

Opstellingen

Club Brugge Club Brugge

  Speler G Beoordeel
Ryan Mathew 90' 9
Meunier Thomas 90' 7
Duarte Óscar 90' 8
Mechele Brandon 90' 9
De Bock Laurens 90' 9
Simons Timmy 90' 7
Vormer Ruud 90' 7
Refaelov LiorA   90' 9
Bolingoli Mbombo Boli 60' 7
De Sutter Tom 72' 8
Izquierdo Mena José Heriberto 81' 7
  Bank G Beoordeel
Oularé Obbi 18' 7
Claudemir Domingues de Souza 9'  
Kujovic Vladan -  
Dierckx Tuur -  
De fauw Davy -  
Silva Gajardo Francisco Andrés -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 7
Colin Maxime   85' 5
Rolando 90' 7
Deschacht Olivier 90' 5
N'Sakala Fabrice 76' 5
Dendoncker Leander A 90' 7
Defour Steven 90' 7
Praet Dennis 90' 7
Najar Rodriguez Andy Aryel   90' 7
Mitrovic Aleksandar 90' 8
Marin Marko 59' 7
  Bank G Beoordeel
Acheampong Frank Opoku 31' 6
Leya Iseka Aaron 14' 7
Conté Ibrahima Sory 5'  
Vanden Borre Anthony -  
Tielemans Youri -  
Nuytinck Bram -  
Roef Davy -  
Herbeleef Club Brugge - Anderlecht

Vooraf

Beker van België