Dompé speelt ex-club STVV van het kastje naar de muur en bezorgt AA Gent eerste ticket voor de halve finale
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Sint-Truiden
| 0 reacties

AA Gent is de eerste halvefinalist in de Croky Cup na eenvoudige zege bij STVV: 1-3

Dompé speelt ex-club STVV van het kastje naar de muur en bezorgt AA Gent eerste ticket voor de halve finale
Foto: © photonews

AA Gent heeft als eerste ploeg een ticket veroverd voor de halve finales van de Beker van België. De Buffalo's hadden, met dank aan een grandioze Jean-Luc Dompé, geen kind aan een mak Sint-Truiden. De ingevallen Boli kon pas in het slot milderen.

De eerste kwartfinale in de Croky Cup was ook meteen de aantrekkelijkste: STVV kreeg thuis bezoek van AA Gent. Marc Brys was duidelijk niet te spreken na de 2-0 nederlaag in Lokeren en zette aanvoerder Botaka, Boli en Garcia Teno - toch 3 basisspelers - op de bank. Bij de Buffalo's mocht Thoelen plaatsnemen onder de lat, al was Verstraete er door een schorsing niet bij.

Lang was het niet wachten op gevaar, want Acolatse testte al snel de vuisten van Thoelen uit. Diezelfde Thoelen had de nodige moeite met een schot van Kamada. Een goede 10 minuten had STVV overwicht, maar daarna namen de bezoekers het commando over en was STVV tot de rust toch even het noorden kwijt. 

Aan de overkant kon de ploeg van Thorup voor het eerst dreigen via een vrije trap van Dompé, al lag Steppe goed in de hoek. De vrijstaande Dejaegere kreeg na het kwartier de beste kans om de score te openen, maar zijn kopbal ging een halve meter over. Even later liep niemand de voorzet van de vinnige Dejaegere in doel. 

Dompé met de 0-1

Gent had duidelijk het overwicht in een aangename cupmatch, maar kon dat pas 10 minuten voor rust verzilveren. Dompé trapte een vrije trap net buiten de zestien heerlijk over de muur in doel. Steppe werd nog bijna verrast door een afgeweken schot van Dejaegere. 

De thuisploeg kon enkel nog dreigen wanneer De Sart diepgestuurd werd, maar de middenvelder kwam Thoelen op zijn weg tegen. De 0-1 ruststand was zeker niet onverdiend. Integendeel. 

STVV herpakte zich na de pauze en begon net als in de eerste helft erg snedig. De Norre en Kamada probeerden het van buiten de zestien, maar zonder succes. Daar stopte het opnieuw voor Sint-Truiden. Ondanks die goede start kregen de Kanaries toch het deksel op de neus. De bedrijvige Dompé zocht en vond Yaremchuk, waardoor even voor het uur de dubbele voorsprong op het bord stond. 

Even later was de thuisploeg helemaal uitgeteld. Met een gekruist schot met links liet uitblinker Dompé Steppe kansloos, 0-3. 2 goals en 1 assist, Dompé beleefde zijn avondje wel. En dat uitgerekend tegen zijn voormalige werkgever. "Wij gaan naar Brussel toe", zongen de meegereisde Gent-fans al na een uurtje voetballen. 

Match gespeeld

Gent haalde de voet van het gaspedaal en liet de bal aan STVV, maar de Limburgers konden daar weinig mee aanvangen. De bezoekers hadden zelfs nog de beste kans om de score uit te diepen, maar invaller Awoniyi liet een opgelegde kans op de 0-4 onbenut. De ingevallen Boli kon in extremis toch nog scoren, maar de eindstand was 1-3. 

Gent is dankzij de eenvoudige zege als eerste ploeg zeker van een plekje bij de laatste 4 in de Croky Cup, terwijl Brys en zijn spelers zich vanaf nu volop op de competitie en een ticket voor play-off 1 kunnen focussen. 

Meer nieuws

Meer nieuws

Beker van België