Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Lotto Park
Anderlecht swingt naar zege
Anthony Van der Planken

Anderlecht leeft nog! Na een sputterende competitiestart en een dramatische Champions League - campagne won de landskampioen vanavond met 2-1 van Club Brugge. De Brusselaars komen zo weer op vier punten van de competitieleider.

Al in de aanvangsfase werden de belangen duidelijk. In de eerste tien minuten toonde de scheidsrechter al drie gele kaarten. Ondertussen had Anderlecht al een eerste serieuze kans gekregen: Wilhelmsson ging na balverlies van Englebert met de bal aan de haal, kwam oog in oog met Butina, maar miste onbegrijpelijk.

Na twintig minuten sloeg Brugge ijskoud toe. De bezoekers kwamen via
Nastja Ceh op voorsprong. De Sloveen rondde een defensieve blunder van Anderlecht perfect en bovendien erg knap af. Een gevleide voorsprong, maar geen Brugse haan die daar naar kraaide.

Toch was Anderlecht niet aangeslagen. De Brusselaars gingen op zoek naar de gelijkmaker, maar Wilhelmsson miste opnieuw een gigantische kans, al zat Butina daar zeker voor iets tussen. De Kroaat hield zijn ploeg met een knappe redding recht. De 0-1 bleef tot bij de rust op de bordjes.

Ook na de rust was Anderlecht enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Na tien minuten spelen schoot Iachtchouk net naast. Twee minuten later had Rune Lange de wedstrijd moeten beslissen, maar zijn zwakke kopbal kon Van Steenberghe niet bedreigen. Het zou de laatste grote kans zijn voor Club, want daarna nam de thuisploeg het spel definitief over. Eerst was er Mbo Mpenza, die van dichtbij op Birger Maertens trapte, dan was er Kompany, die vanuit de scherpe hoek Butina aan het werken zette. Uiteindelijk kwam de 1-1 er dan toch. Yves Vanderhaeghe pakte uit met een schitterende inzet, die de Brugse keeper kansloos liet.

De 1-1 betekende het definitieve keerpunt van de wedstrijd. Anderlecht drukte, maar kende aanvankelijk veel pech in de afwerking. Zo trapte invaller Jestrovic op de paal en kopte Aruna onbegrijpelijk naast. Vijf minuten voor tijd was het dan toch raak. Na een knappe actie van Aruna kwam de bal bij Jestrovic, die dit keer wel binnenlegde. 2-1, een verdiende voorsprong.

Brugge probeerde in de slotfase nog wel, maar het kon niets meer terug doen. Het mocht zich zelfs nog gelukkig prijzen dat Jestrovic de 3-1 liet liggen.

De kloof tussen Anderlecht en Club Brugge wordt zo weer wat kleiner. De Brusselaars komen op vier punten van de herfstkampioen, die na 31 competitiewedstrijden nog eens verloor.