Speeldag: Speeldag 31
Stadion: Luminus Arena
Genk geeft Europees voetbal uit handen
Kevin Van Cutsem

Genk-trainer Vandereyken moest het vanavond stellen zonder de geschorsten Stojanovic en Wamfor. En daar leken de Limburgers erg onder te leiden. De Genkse opbouw was namelijk matig, het spel afwachtend en het tempo laag. De thuisploeg kwam wel tweemaal op voorsprong maar de Oostendse wilskracht leverde de kustploeg in extremis toch een punt op, eindstand 2-2. Zo loopt Standard weer 2 punten uit op Genk, dat Europees voetbal weer iets verder van zich af ziet.

Het eerste gevaar komt van Genk via Orlando Engelaar die, via een voorzet van Daerden, Genk al vroeg op voorsprong kan koppen, maar zijn bal strandt tegen de paal. Na een kwartier zet ook Vandenbergh zich goed door in de rechthoek, maar de spits schiet te zwak in. Vervolgens komen er een drietal halve kansen voor de thuisploeg, maar telkens is er een goede Habran om in te grijpen. Veel balbezit voor Genk dus maar eveneens veel slordigheden in het spel. Op het halfuur dan toch een doelrijpe poging waarbij sterkhouder Daerden op Habran trapt. Engelaar, die even later de bal krijgt van een Oostende-speler, schiet vervolgens over. Met een logische 0-0 gaan de spelers dus de kleedkamers in, uitgefloten door een ontevreden thuispubliek.

Dezelfde 22 spelers beginnen aan de 2de helft, die ook hetzelfde stramien vertoont, namelijk zwak voetbal over de hele lijn. Na 10 minuten kan Genk toch eens een goede actie opzetten. De bal komt hoog van de linkerkant en Beslija kopt stevig binnen. 1-0, en Genk weer op Europese koers. Maar lang duurt het feest niet. Amper tien minuten later trapt de ingevallen Vermast op Moons, en de goedgevolgde Zoko ramt de bal in het dak van het doel. 1-1 en de verrassing is een feit.

Maar weer even later, om precies te zijn 7 minuten, gaat het echter helemaal fout voor de kustploeg. Vandenberghe vloert de doorgebroken Daerden en wordt door Breda terecht met rood naar de kleedkamer gestuurd. Vandenbergh trapt de, weliswaar afgeweken, vrije trap die daaruit volgt, binnen. Meteen zijn 14de van het seizoen en Genk weer aan de leiding. In de 86ste minuut kan diezelfde Vandenbergh de wedstrijd helemaal beslissen maar hij mist onbegrijpelijk. Genk speelt bevrijd na die voorsprong maar het is weer Oostende dat weet te scoren.

In de slotseconden maakt Bjorn De Wilde immers nog gelijk na laks verdedigen van de thuisploeg, 2-2. Bij de Limburgers gingen de kopjes naar beneden en het publiek verliet ontgoocheld het stadion. Want op die manier loopt concurrent Standard terug 2 punten uit op Genk, dat Europees voetbal weer iets verder van zich af ziet.

Opstellingen:

Racing Genk: Jan Moons, Gert Claessens, Erik Matoukou (79’ Seyfo Soley), Tomislav Mikulic, Brian Priske, Indridi Sigurdsson, Mirsad Beslija, Koen Daerden, Orlando Engelaar, Tom Soetaers (71’ Steven Dufour), Kevin Vandenbergh

KV Oostende:  Dimitri Habran, Paul Okon, Anthony Portier, Brian Vandenberghe, Erik Joly, Jurgen Landuyt, Marco Nys, Lars Wallaeys (’48 Jo Vermast), Bjorn De Wilde, Brandon Santalab, Zephirin Zoko

Kaarten:       Geel: Santalab (33’), Joly (58’)
                  Rood: Vandenberghe (75’)

Doelpunten:  1-0 Beslija (60’), 1-1 Zoko (70’), 2-1 Vandenbergh (77’), 2-2 De Wilde (90’)