Speeldag: Speeldag 33
Stadion: Jan Breydel
Club Brugge na gelijkspel kampioen
Anthony Van der Planken

Club Brugge heeft zich in eigen stadion tot kampioen van België gekroond. De West-Vlamingen speelden 2-2 gelijk tegen Anderlecht. De topper zat vol spanning, sensatie en amusement. De 2-2 was uiteindelijk een terechte uitslag.

De wedstrijd startte dramatisch voor Anderlecht. Nastja Ceh mocht al in de eerste minuut een voorzet van Rune Lange in doel trappen. Jan Breydel barstte los, al had Nenad Jestrovic wel meteen kunnen tegenscoren. De topscorer kwam alleen voor Butina, maar zijn schot kende geen succes. Toch liet Club dat niet aan zijn hart komen. Het domineerde het eerste halfuur, terwijl Anderlecht klungelde op alle fronten. De Brusselaars mochten blij zijn dat de thuisploeg geen tweede keer scoorde, want Ceh kreeg daar zeker mogelijkheid toe.

De frustraties en het geklungel van Anderlecht werden na 25 minuten nog eens extra in de verf gezet door
Aruna Dindane. De Ivoriaan kreeg geel na een shwalbe en kon daar niet mee leven. Trainer Vercauteren riep hem tot de orde, maar Aruna bleef kwaad en dreigde zelfs even het veld te verlaten. Gelukkig kon de Brusselse oefenmeester de Ivoriaan alsnog temmen en hem weer het veld opsturen.

Ondanks alle miserie wist Anderlecht gelijk te maken. Nadat Jestrovic een corner op de lat gekopt had, legde
Tihinen de rebound binnen. Lang duurde het feestje echter niet, want opnieuw scoorde Club meteen na de aftrap. Ook dit keer was het Ceh die het stadion deed ontploffen. De Sloveen wilde een bal in de zestien zetten, iets wat via het hoofd van Kompany ook lukte. Verheyen leek daarna zijn voet tegen de bal te zetten, maar hij werd tegengehouden door de instormende Zitka. Ook die miste de bal, waardoor die langzaam in doel rolde. 2-1, met dank aan Daniel Zitka. Hij illustreerde nog maar eens het verschil tussen Anderlecht en Club Brugge dit seizoen: de keeper.

Na de rust speelde Anderlecht wat beter. Dat resulteerde algauw in een treffer. Opnieuw hadden de Brusselaars een stilstaande fase nodig: Zetterberg zette vanuit vrijschop voor, waarna Jestrovic perfect binnen legde.
De gelijkmaker deed de thuisploeg twijfelen. De Bruggelingen wisten niet meer wat eerst doen: verdedigen of aanvallen. Toch scoorde Nastja Ceh weer bijna meteen de 3-2. De Sloveen kon alleen op doel af en schoot ook, maar Kompany blokte goed af.

Anderlecht had ondertussen maar al te goed begrepen wat het moest doen: aanvallen. Aruna was op het uur ontzettend dicht bij de 2-3, want de Ivoriaan kopte net naast doel. Tien minuten later probeerde Aruna het nog eens, maar opnieuw kende hij geen succes. Hetzelfde gold voor
Yves Vanderhaeghe, wiens plaatsbal net over doel vloog. Club Brugge kon daar slechts één kans tegenover zetten, niet toevallig was die opnieuw van de voet van Ceh. De Brugse spelmaker legde een vrijschop net naast het doel van Zitka.

In de slotminuten was het nog bibberen en beven voor de thuisploeg. Zo ontsnapte
Birger Maertens tien minuten voor tijd nog aan een rode kaart. En wat te denken van de gigantische kans in blessuretijd, waarbij de bal ettelijke seconden voor het doel van Butina bleef hangen?

Maar Club kende geluk: het bleef bij 2-2, waarmee de Bruggelingen zich terecht landskampioen mogen noemen. Anderlecht is nu zeker van een Champions League – ticket, maar geen Brusselse haan die daar naar zal kraaien.