Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Lotto Park
Anderlecht en Brugge gewaagd aan elkaar
Kevin Pieters

De absolute topper van speeldag 11 in de hoogste klasse was het duel tussen de twee titelkandidaten Anderlecht en Club Brugge.  Blauw-zwart wist deze week zijn eerste overwinning te behalen in de Champions League tegen Rapid Wien.  De bezoekers moesten het zonder  Maertens en Vandelannoite doen. Voor de thuisploeg werd er opnieuw verschoven in de verdediging na de nederlaag tegen Liverpool in de Champions League.  TraorĆ© werd terug in de ploeg gebracht.    Frank De Bleeckere floot de wedstrijd op gang.

De wedstrijd kende een aangenaam openingskwartier.  Drie gele kaarten voor de bezoekers en een aantal kansen voor beide ploegen waren hiervan het bewijs.  Club zag een kopbal van Mpenza maar net naast gaan.  Verheyen, terug in de basiself ten koste van Portillo, speelde Englebert mooi door het midden aan, maar de middenvelder kon de kans niet afmaken. Vermant kon kort daarna vrij inkoppen op een corner, maar de bal kwam niet in de buurt van Proto.  Het spel ging goed over en weer.  Goor mocht een vrije trap nemen na een schwalbe van Wilhelmsson.  De bal miste nipt het doel.  De wedstrijd was 17 minuten onderweg.  Dufer zag zijn schot via Deschacht in de handen van Proto belanden.  Even later ging een volley van diezelfde Dufer de mist in. Ook kort na het halfuur liet Dufer zich opmerken.  Hij werd bediend door Verheyen, maar de middenvelder besloot over doel.  De stand en beide ploegen nog steeds in evenwicht.

De kansen bleven zich opstapelen zonder dat er echt sprake was van groots doelgevaar. Na de Brugse druk was het echter de thuisploeg die kon juichen in de 35e minuut.  Zetterberg liftte de bal over de Brugse verdediging en het was Serhat Akin die in de ruimte dook en mooi binnenknalde.  1-0 voor Anderlecht.

Club creĆ«erde meteen druk na het doelpunt, maar een vrije trap van Leko werd verknoeid door Balaban, die een gat in lucht trapte.  Anderlecht dook de kleedkamers in met het kleinste verschil dankzij de passingspecialist Zetterberg.  Club had de meeste kansen in de eerste helft, maar was niet doeltreffend genoeg of speelde te overhaast om te scoren.  Ook in het combinatievoetbal lieten de bezoekers zich positief opmerken.

De koffiepauze deed blijkbaar goed voor Club.  Sven Vermant deed wat Brugge in de eerste helft niet kon: scoren.  Een vrije trap van de middenvelder ging aan iedereen voorbij en belandde zo in doel: 1-1. Maar lang bleef de stand niet op het scorebord, want het was opnieuw Serhat, die de voorkeur kreeg op Jestrovic, die de bal voorbij Butina kopte na een vrije trap van Goor.  2-1 en de bezoekers opnieuw op achtervolgen aangewezen.  De tweede helft was dan nog maar vier minuten onderweg.

Club deed wat het moest doen en kwam terug tot 2-2.  Verheyen werkte een voorzet van Dufer aan de tweede paal in doel.  Proto geklopt en Verheyen scoorde voor het eerst op Anderlecht: 2-2.

Een klasseflits van Wilhelmsson in de 66ste minuut: Twee verdedigers werden door de Zweed op magistrale wijze in de wind gezet.  Zijn schot vanuit een scherpe hoek ging tussen de benen van Butina, maar de paal en Clement brachten redding.  Dit verdiende een doelpunt.  Anderlecht bleef gevaarlijk.  Opnieuw op aangeven van Wilhelmsson, maar Deschacht kreeg de bal niet bij de aanlopende Mpenza. De Zweed leek onhoudbaar.

Proto moest zich in de 73e minuut in de baan van de bal werpen na een voorzet van Verheyen, want Dufer kwam aanstormen om de 2-3 binnen te leggen. Het werd een corner en man van de match voor Brugge, Gert Verheyen, werd vervangen door Jeanvion Yulu-Matondo.  Ook Dufer en Goor werden naar de kant gehaald.  In het laatste kwartier sloeg de vermoeidheid toe en leek de match wat uit te doven.  Maar in de 85e minuut bracht Deschacht een voorzet tot bij Serhat, die de bal in de netten legde. De lijnrechter had echter al lang gevlagd, al was dat wel onterecht.  Club Brugge kwam hier goed weg.  Beide ploegen consolideerden het gelijke spel.  Een aangename voetbalavond, met een mooi resultaat. [AN]