Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Jules Ottenstadion
Anderlecht onderuit in Gent
Dirk Pieters

Anderlecht heeft Racing Genk een cadeau gegeven. De ploeg van Franky Vercauteren ging onderuit in Gent. Tchité bracht de bezoekers wel op voorsprong, maar Olufade en Azofeifa zorgden voor de ommekeer. Als Racing Genk zondag de topper tegen Club Brugge wint, groeit de kloof met paars-wit tot acht punten.

Anderlecht kon niet rekenen op de Argentijn Frutos, maar Tchité geraakte wel fit. Hij nam vooraan plaats naast Mpenza. Bij Gent begonnen Stocia, Azofeifa en Gillet aan de wedstrijd.

De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd met meteen twee mogelijkheden, maar zowel Olufade als Lombaerts konden niet scoren. Na vijf minuten schreeuwde het Ottenstadion om een strafschop na een fout van Deschacht, maar scheidsrechter Gumienny liet doorspelen. Op het kwartier kwam Anderlecht beter in de wedstrijd en de eerste grote kans leverde meteen een doelpunt op. Goor stuurde Tchité diep en die stiftte de bal over Herpoel: 0-1. Na het openingsdoelpunt leek Gent van slag en kregen de bezoekers de kans om 0-2 te maken, maar Tchité en Mpenza liepen elkaar in de weg. Op slag van rust kreeg Tchité nog een goede kans, maar hij schoot op doelman Herpoel. Het was één minuut later aan de overkant wel raak. Vanden Borre ging aan Gregoire hangen en dit keer wees Gumienny wel naar de stip. Olufade liet de kans niet liggen en bracht Gent op gelijke hoogte. 1-1 was meteen ook de ruststand.

Aan het begin van de tweede helft moest Anderlecht twee wissels doorvoeren. Zowel Zitka als Mpenza moesten geblesseerd naar de kant. In hun plaats kwamen Schollen en Akin. Toch ging Anderlecht op zoek naar een tweede doelpunt, maar Herpoel stond goed te keepen. Na een uur spelen kwam Gent enkele keren gevaarlijk opzetten. Eerst schoot Foley een voorzet van Olufade nipt naast en even later kopte Gillet net naast. In de 64e minuut was het dan toch raak. Azofeifa haalde van ver uit en liet Schollen kansloons: 2-1. Meteen het eerste doelpunt van de Costaricaan voor zijn club. Ook na het tweede doelpunt van de thuisploeg kroop de ploeg van Georges Leekens niet terug. Vooral Olufade en Zofeifa waren een marteling voor de paars-witte defensie. In de slotfase vertikte Gent om het af te maken. Foley gaf de bal aan invaller Thompson, maar hij schoot de bal over. In de allerlaatste minuut kreeg Tchité nog een uitstekende kans, maar hij schoot van dichtbij op Herpoel. [AN]