Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Lotto Park
Briljante Hassan beloont sterk Anderlecht
Harald Berings

Na de bekertopper in het Fenixstadion heeft Anderlecht ook de belangrijke thuiswedstrijd tegen Charleroi tot een goed einde gebracht. Net als in Genk was ook vanavond een hoofdrol weggelegd voor Ahmed Hassan. De Egyptenaar bezorgde paars-wit met een hattrick de verdiende drie punten.

Voor de aftrap nam Anderlecht van de gelegenheid gebruik om afscheid te nemen van Yves Vanderhaeghe, die kan terugblikken op zes dienstjaren bij de Brusselse club. De duidelijk geëmotioneerde West-Vlaming kreeg van alle spelers een afscheidsknuffel en werd door de fans bedankt voor bewezen diensten. De wedstrijd zelf barstte meteen open. Anderlecht kreeg al snel een reeks hoekschoppen, maar kon aanvankelijk niet profiteren. In de twaalfde minuut was het Ahmed Hassan die na een gestopte kopbal van Nicolas Frutos de rebound kon binnentikken. Het zou het begin van een mooie avond worden voor de Egyptenaar, die nu toch langer in Brussel zou willen blijven.

De thuisploeg ging op hetzelfde elan verder en speelde voor de rust nog kansen bij elkaar, die echter door Walter Baseggio, voor het eerst aan de aftrap sinds zijn terugkeer, Nicolas Frutos en Mbark Boussoufa onbenut werden gelaten. Op slag van rust trapte Fabien Camus de enige noemenswaardige kans van Charleroi een half metertje over. In de tweede helft was het opnieuw Anderlecht dat het initiatief nam. Onder leiding van een erg bedrijvige Hassan had het genoeg kansen om de voorsprong uit te breiden, maar een gebrek aan zowel precisie als geluk bij de afwerking leidde tot een resem gemiste kansen, waaronder een balletje van Boussoufa dat maar enkele centimeters naast hobbelde. Twintig minuten voor tijd kreeg paars-wit dan het spreekwoordelijke deksel op de neus. Camus vuurde een matig afstandsschot af, dat via een ongelukkige Daniël Zitka in doel belandde. Een opdoffer voor de Tsjechische goalie, die aan een haast foutloos seizoen bezig was.

Anderlecht liet de moed niet zakken, maar de wanhoop viel van het gezicht van Frank Vercauteren af te lezen toen Frutos zelfs na het omspelen van doelman Patrice Luzi hopeloos in het zijnet besloot. Negen minuten na de gelijkmaker zorgde opnieuw Hassan echter voor de schijnbaar verlossende 2-1: al liggend schepte hij de bal voorbij Luzi en zette Anderlecht opnieuw op voorsprong. Het werk van de Egyptenaar mocht echter niet baten: vijf minuten voor affluiten rondden invallers Hemza Mihoubi en Brice Jovial een zeldzame counter van Charleroi af in de 2-2. Ook de tweede gelijkmaker kon het feestje van Hassan echter niet bederven. In de 89ste minuut pegelde het nummer 10 een vrije trap voorbij Luzi en diens muur tegen de netten. Een late, maar oververdiende winnende treffer van dé man in vorm bij de Brusselse landskampioen.

Met het oog op de dubbele confrontatie met Racing Genk deed Anderlecht zo opnieuw vertrouwen op, al maakte paars-wit het zichzelf door defensieve fouten onnodig moeilijk. Het telt nog steeds twee punten achterstand op de Limburgse leider en houdt de kloof met eerste achtervolger Standard op vijf punten. Met thuiswedstrijden tegen de Rouches (6 april) en AA Gent (22 april) voor de boeg lijkt Anderlecht over goede papieren te beschikken om voor het vijfde jaar op rij een Champions League-ticket veilig te stellen.