Datum: 17/10/2010 20:30
Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Jan Breydel
Cercle wint oververdiend van zwak Anderlecht

De laatste tien minuten buiten beschouwing gelaten, was Anderlecht weer in hetzelfde bedje ziek. De wedstrijdmentaliteit was ver zoek en Cercle Brugge profiteerde daarvan om de drie punten thuis te houden.

Anderlecht kon zich twee weken herstellen van de pandoering die het kreeg op Sclessin. Voorzitter Roger Vanden Stock bevestigde zijn vertrouwen in zowel zijn management als zijn sportieve staf, maar wat de landskampioen in de plaats serveerde was allesbehalve oogstrelend of zelfs goed voetbal. Cercle daarentegen ging vrijuit zijn kans en werd daarvoor ook beloond.

Geen beterschap bij Anderlecht

De wedstrijd begon leuk met een paar kansen over en weer. De grootste opwinding was er toen Iachtchouk, na gestuntel in de paarswitte verdediging, de paal trof. Het vuur verdween echter heel snel uit de wedstrijd. Of de kou er iets mee te maken had, weten we niet, maar bij Anderlecht was er na een kwartier nog heel weinig beweging te bespeuren. Suarez en Boussoufa waren daarbij de uitzonderingen die de regel bevestigden.

Het was dan ook geen verrassing dat de beste acties bij paarswit voortvloeiden uit combinaties tussen die twee. De kleine Marokkaan kopte de beste op voorzet van Suarez net naast de verste paal. Cercle bleef echter de gevaarlijkste ploeg. Met Reynaldo en Iachtchouk die rond Owusu zwermden was het constant opletten voor de statische centrale verdedigers van Anderlecht.

Legear opnieuw kwijt

Tot overmaat van ramp voor de Brusselaars moest Jonathan Legear al na 23 minuten naar de kant. Zijn oude blessure speelde hem blijkbaar weer parten en Kanu kwam hem vervangen. Het kwam het spel van de landskampioen niet ten goede, want Cercle nam het initiatief helemaal over. Proto moest serieuze reddingen uit zijn mouwen schudden op pogingen van Reynaldo, Iachtchouk en Neto.

Cercle verdiende in die eerste helft de voorsprong omdat het de meeste wil toonde en de beste kansen bijeen voetbalde, maar sprong te slordig om met de resem kansen of stuitte op een goede Proto. De rust werd echter wel bereikt met 0-0 op het scorebord. En daar mocht vooral Anderlecht blij mee zijn.

Loon naar werken

Het inspireerde Cercle om extra gemotiveerd uit de kleedkamer te komen. Het middenveld van Anderlecht werd het voetballen onmogelijk gemaakt door de fel opzittende Cercle-spelers en zelf kwamen ze er een aantal keer aardig uit via Reynaldo en Owusu.

Anderlecht voetbalde geen kansen bij elkaar en werd in de 60ste minuut uiteindelijk dan toch afgestraft. Reynaldo stak mooi door naar Iachtchouk die alleen voor Proto niet miste. Loon naar werken heet zoiets. Iets dat ook Anderlecht kreeg, want de prestatie die de Brussselaars leverden, verdiende geen punten. Buiten de laatste tien minuten konden ze geen enkele vloeiende aanval in elkaar steken. Cercle overleefde de stormloop op het einde echter en mag zich de terechte winnaar noemen.

Roger Vanden Stock en Philippe Collin keken het allemaal met lede ogen aan vanuit de eretribune. Aan hun gezichten was te zien dat het vertrouwen dat ze deze week uitspraken misschien wel eens van korte duur zou kunnen zijn.