Stadion: Jan Breydel
Sterchele schiet Club naar herfsttitel
Anthony Van der Planken

Met dank aan een sublieme actie van Elrio Van Heerden en de coole afwerking van François Sterchele heeft Club Brugge Anderlecht een zware mentale tik uitgedeeld.

Blauw-zwart zette paars-wit zo op dertien punten en kroonde zich, dankzij een 1-0 overwinning tegen de Brusselaars, voor eigen volk tot herfstkampioen. Met Daniël Chavez, vrijdag met de beloften nog twee keer scorend tegen Anderlecht, in de ploeg voor de zieke Jeroen Simaeys onderstreepte Jacky Mathijssen de aanvallende bedoelingen van Club Brugge. Blauw-zwart begon fel aan de wedstrijd en werd na drie minuten al bijna beloond, maar de poging van Dusan Djokic belandde op het dak van Zitka's doel.

Anderlecht herstelde het evenwicht, maar slaagde er niet in om uitgespeelde kansen bij elkaar te spelen. Een door Stijn Stijnen uit de hoek geranselde kopbal van Marcin Wasilewski was het enige wapenfeit dat de Brusselaars in de eerste helft voor konden leggen. Jonathan Legear was wel heel actief op de linkerflank, maar had het moeilijk met Jonathan Blondel. Op het moment dat hij de Ploegsteertenaar wel omspeelde, miste zijn voorzet precisie.

Logische ruststand

Zowel Club Brugge als Anderlecht legden in Jan Breydel een ongebreidelde inzet voor de dag, maar lieten de 28.199 supporters wachten op echte doelkansen. De 0-0 ruststand gaf dan ook een juiste weergave van de gebeurtenissen op het gladde Brugse speelveld.

Jacky Mathijssen bracht na rust Joos Valgaeren in voor Daniël Chavez en schoof Van Heerden van het centrum naar de linkerflank. Een tactische beslissing die blauw-zwart geen windeieren legde. De tot voor rust onzichtbare Zuid-Afrikaan dolde met de paars-witte verdediging en zorgde voor meer dreiging in het bezoekende strafschopgebied.

Sublieme Van Heerden

Zonder echt uit te blinken nam Club het overwicht in de wedstrijd en werd daar in de 69ste minuut voor beloond. Van Heerden zette met een sublieme actie van op links drie Anderlecht-verdedigers, als waren het standbeelden, in de wind en legde de bal panklaar voor Sterchele, die zijn belofte hield en scoorde tegen de regerende landskampioen.

Anderlecht moest komen, maar met Vadis voor Polak en Akin voor Legaer, slaagden de Brusselaars er niet in om het tij te keren. Alleen Akin liet een doelpoging de naam waardig noteren, maar het schot van de Turk belandde naast het doel van Stijnen. Het was integendeel Club Brugge dat nog dicht bij de 2-0 was, Van Heerden wachtte echter te lang om zijn knappe tweede helft te belonen met een doelpunt. Een schot van Sterchele werd door Juhasz gekeerd.