Speeldag: Speeldag 21
Stadion: Lotto Park
Anderlecht verzet bergen voor zege
T. Coremans

Anderlecht is er in extremis in geslaagd om Bergen te verslaan. Na een zwakke eerste helft, waarin de Brusslaars 0-2 achter kwamen, kon het de zege toch nog in de wacht slepen. De Sutter scoorde zijn eerste competitiedoelpunt voor paars-wit. Het werd 3-2.

Sporting Anderlecht stond voor de belangrijke opdracht om de sterke prestatie van vorige week in het Guldensporenstadion te evenaren. Thuisploeg Kortrijk werd toen pas in de tweede helft weggespeeld dankzij een vlaag van champagnevoetbal van de Brusselaars.

Op papier kreeg de vicekampioen op speeldag 21 een makkelijkere affiche voorgeschoteld. Toch zou het efficiënt moeten toeslaan om het met degradatie geteisterde Bergen te verslaan. De Henegouwers, zonder de geblesseerde Diane, konden het de titelfavoriet wel eens zéér moeilijk maken.

Een onwaardig wedstrijdbegin van de thuisploeg plaatste paars-wit meteen met de rug tegen de muur. Anderlecht nam de vroege waarschuwingen niet al te ernstig. Het keek op het kwartier dan ook niet onverwacht tegen een achterstand aan. Moussa Gueye mocht vrij inkoppen tussen enkele onoplettende verdedigers.

De troepen van Ariël Jacobs toonden zich allesbehalve bewust van de argwanende situatie en bleven de ondermaatse combinaties aan elkaar knopen. Toen ook de thuisaanhang zijn ongenoegen liet blijken, leek Sporting nog minder bij machte de achterstand om te buigen. Integendeel, de bezoekers bleven beheerst voetballen en tikten bij momenten de grootste club van het land compleet weg.

Op het halfuur ging de nieuwe Bergense smaakmaker, Cédric Collet (foto boven), op wandel richting het doel van Davy Schollen. Niemand leek de Fransman te kunnen afstoppen waardoor hij zonder al te veel tegenstand de 0-2 naast de Anderlechtdoelman knalde. Een oorverdovend boegeroep weerklonk vanaf de tribunes.

Jacobs greep kort na de tweede tegentreffer in en bracht Jonathan Legear (foto links) voor Stanislav Vlcek. Een wissel die de controle over de rechterflank moest herstellen. Op hoop van zege ging Anderlecht in de slotminuten van de eerste helft op zoek naar de aansluitingstreffer. Onverdiend maar niet minder belangrijk kwam die er nog voor de rust. De mee opgerukte Victor Bernardez schoof de bal tegen de netten. Onder een striemend fluitconcert sleepten de paars-witte gladiatoren zich richting de kleedkamers.

Met nieuwe hoop en inzet startten de Brusselaars aan deel twee. Anderlecht domineerde, maar bracht doelman Herpoel amper in verlegenheid. Lucas Biglia wrong de beste kans vakkundig de nek om. De bezoekers hadden ondertussen een sterk blok neergeplant en konden rustig op de counter loeren. Onder leiding van Collet kon Bergen Anderlecht de genadeslag toedienen. De Fransman slaagde er echter niet in de beslissende pass tot bij Ragued te krijgen.

Het Anderlechtmiddenveld sloot hoog aan en dat zorgde voor de nodige druk op de Bergense defensie. Na een knappe opening op de linkerflank kon de tot dan toe onopvallende Mbark Boussoufa zich eindelijk eens doorzetten. De beweeglijke Marokkaan krulde het leer in de loop van Tom De Sutter, die zijn eerste competitiegoal in het Anderlechtshirt lukte. Het vertrouwen groeide in het Astridpark en met opgeheven hoofd ging paars-wit alsnog op zoek naar de zege.

Met nog een kwart wedstrijd voor de boeg leek het vanzelfsprekend dat de thuisploeg Bergen desondanks nog op de knieën zou krijgen. De Sutter leek tien minuten voor affluiten voor de voorsprong te zorgen, zijn omhaal trof de paal. Maar de goed gevolgde Juhasz legde de 3-2 voorsprong makkelijk binnen. De thuisploeg kwam in de slotfase goed weg na een gemiste strafschop van de net ingevallen Brahami.

De moedige Henegouwers konden met enige fierheid terugkeren richting het kille Bergen. Maar daar kopen ze natuurlijk vrij weinig mee. Een mooie comeback van Sporting Anderlecht, maar toch was het spel ondermaats. Een broodnodige zege die paars-wit weer op twee punten brengt van landskampioen Standard. (AN)