Speeldag: Speeldag 23
Stadion: Lotto Park
Anderlecht mept Standard in drie minuten K.O.
Steurbaut Kersten

Anderlecht heeft Racing Genk terug op zes punten gezet. In een teleurstellende topper tegen Standard had paars-wit voldoende aan vijf goede minuten om de punten thuis te houden. De uitgefloten Jelle Van Damme veroorzaakte een strafschop.

De confrontaties tussen Anderlecht en Standard stonden de voorbije jaren telkens garant voor fel beladen wedstrijden. In de heenronde kreeg paars-wit op Sclessin zelfs nog een serieus pak rammel rond de oren: 5-1. Met de komst van Jelle Van Damme naar het Astridpark werd opnieuw vuurwerk verwacht, maar het was wachten tot de tweede helft voor er iets te beleven viel.

‘Familiaire’ Van Damme

Maar dan begon de sportieve revanche van Anderlecht. In drie minuten tijd mepte paars-wit de Rouches met twee treffers staalhard tegen het canvas. Mbark Boussoufa trok voor het eerst in de wedstrijd zijn Gouden Schoen aan, de vrijstande Guillaume Gillet had de voorzet van zijn Marokkaanse ploegmaat maar voor het binnenleggen.

Dat net Van Damme aan de basis van de tweede paars-witte treffer lag, kon het thuispubliek wel smaken. De linkspoot werd negentig minuten lang zwaar op de korrel genomen – “Hij is te zwak voor Engeland” - en ging twee minuten na de Brusselse openingstreffer in het strafschopgebied iets te familiair aan Gillet hangen. Jonathan Legear nam het geschenk gretig aan : 2-0.

De Luikenaars probeerden nog een vuist te maken, maar toonden zich aanvallend onmachtig. De rood-witte pionnen van Dominique D’Onofrio slaagden er niet in om één keer in om een poging binnen het doelkader te plaatsen. Mémé Tchité mikte de beste kans voor de bezoekers over de kooi van Silvio Proto. De ingevallen Matias Suarez liet in de slotminuut nog een opgelegde kans op de 3-0 liggen.

Nul op vijftien

Dominique D’Onofrio blijft zo achter met een nul op vijftien uit de laatste vijf uitwedstrijden en tuimelt Standard uit de top-zes. De kloof met leider Anderlecht, dat wel een wedstrijd meer heeft afgewerkt, bedraagt al twintig eenheden. De Beker van België moet het Luikse seizoen redden. Een nieuwe misstap woensdag tegen KV Mechelen is dus uit den boze.