Speeldag: Speeldag 33
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard laat zich niet verrassen
T. Coremans

Standard heeft zich in eigen huis niet verslikt in Club Brugge. De Luikenaars speelden een matige wedstrijd, maar wonnen al bij al verdiend. De derde plaats lijkt voor blauw-zwart weer wat verder weg.

De druk op deze wedstrijd werd al weken geleden fors opgevoerd. Door enkele negatieve uitlatingen over Club Brugge in de media, brachten de Rouches zich alleszins niet in een makkelijker parket. Club Brugge wou boven zichzelf uitstijgen en de aantijgingen aan zijn adres in de vergeetput doen wegkwijnen. Kapitein Steven Defour verklaarde -met nog wedstrijden tegen Zulte Waregem, Club Brugge en AA Gent voor de boeg– dat de Bruggelingen sowieso het makkelijkst te verschalken waren. Kregen we dankzij de harde woorden van Defour het echte blauw-zwart nog eens aan het werk? Wakkerde de stem van de rivaal de nodige agressie los bij Stijnen en co? De agressie die de laatste jaren achterwege bleef en geen enkele coach er ingepompt kreeg.

De topper werd omringd door spektakel op en rond het veld. Net voor Frank De Bleeckere -kandidaat om de Champions League finale te leiden- de eerste helft op gang floot, werd Axel Witsel gehuldigd. De jonge Belg kreeg zijn Gouden Schoen overhandigd door niemand minder dan de Franse ster Didier Deschamps.

Een temperamentvolle openingsfase van de thuisploeg maakte weinig indruk op de West-Vlamingen. Club doorkwam de openingsstorm zonder problemen en leek tevreden met het makke tempo. De thuisploeg kreeg dan ook logischerwijs zijn beste kans op een stilstaande fase. Wilfried Dalmat schilderde het leer, naast de aan de grond genagelde Stijnen, tegen de paal.

Halverwege de eerste helft trachtte Standard de druk op te voeren. Bij momenten leken de Rouches de tegenstander op de knieën te krijgen, maar opnieuw het doelhout hield de brilscore gestaafd. Op het half uur staken de bezoekers een eerste maal de neus aan het venster. Mohamed Dahmane dolde met Marcos, maar zag zijn uithaal met de nodige moeite in hoekschop geweerd door Sinan Bolat.

Na 37 minuten kregen de Luikenaars de hulp van scheidsrechter De Bleeckere. Die kende een strafschop toe na een lichte trek- haakfout van Philippe Clement op Oguchi Onyewu. Onenigheid alom tussen Axel Witsel en Milan Jovanovic, die beiden de strafschap op hun conto wilden schrijven. De dominante Serviër trok voldaan naar de stip en bracht de landskampioen verdiend op voorsprong. Vreugde tot in de nok van het stadion, behalve bij de woeste Witsel. De Gouden Schoen moest zelfs gekalmeerd worden door enkele ploegmaats.

Club leek weinig aangedaan na de achterstand en liet via
Jonathan Blondel de kans op de gelijkmaker onbenut. Een waarschuwing die de Luikenaars geen andere keuze liet dan ze au serieu’ te nemen. Standard drukte bij momenten de tegenstander tot diep terug op de eigen helft maar bracht Stijnen, in tegenstelling tot de eerste helft, nauwelijks in moeilijkheden. Integendeel, de beste kansen bleken voor blauw-zwart weggelegd. De jonge Sinan Bolat ontpopte zich stilaan tot matchwinnaar na enkele puike reddingen.

De opluchting was dan ook bijzonder groot toen Onyewu twintig minuten voor het einde vrij mocht inkoppen en zo de zege kon veilig stellen. Met nog een klein kwartier voor de boeg leek de wedstrijd gespeeld. Jacky Mathijssen probeerde nog enkele aanvallend getinte wijzigingen door te voeren om alsnog de huidige score te forceren. Het Waalse blok verslikte zich niet aan een moedig Club Brugge en hield de 2-0 voorsrong in tact. Na vanavond lijken testmatchen dichterbij te komen. Zowel Anderlecht als Standard volbrachten hun opdracht en blijven de rangschikking aanvoeren.

Club Brugge daarentegen is door het puntenverlies van de concurrentie zeker van Europees voetbal. Blauw-zwart wil echter de derde plaats pakken, maar moet daarvoor volgende week wel hopen op een zege van Standard op Gent. (AN)