gntKAA Gent
staStandard
0-1
45+3' Axel Witsel (pen)
Datum: 16/05/2009 20:00
Speeldag: Speeldag 34
Stadion: Jules Ottenstadion
Bolat houdt Standard in de titelstrijd
Fabian Morren

Standard heeft met het kleinste verschil gewonnen bij AA Gent en dwingt zo testwedstrijden af. Een strafschopdoelpunt van Axel Witsel volstond voor de zege. In blessuretijd pakte Bolat nog een penalty van Ruiz.

AA Gent begon met veel vuur aan de wedstrijd. De eerste kans uit de wedstrijd was ook voor de thuisploeg, maar de kopbal van Ljubijankic werd met een knappe sprong gepareerd door Sinan Bolat. Standard reageerde via Wilfried Dalmat, maar de Franse middenvelder besloot de bal opzij te leggen en dat was niet de beste keuze.

Gent was in het eerste half uur toch de betere ploeg. Tim Smolders trapte naast en even later kopte de middenvelder over. Standard schreeuwde kort voor de rust wel om een strafschop na een overtreding op Jovanovic. Dat zag ref Gumienny echter anders en dat leidde tot groot protest bij Jovanovic en Mbokani. Beide spitsen van Standard kregen geel. Jovanovic is door die kaart geschorst voor de testwedstrijden tegen Anderlecht.

In blessuretijd van de eerste helft wees Gumienny toch naar de stip. Deze keer na (onvrijwillig) hands van GrondinAxel Witsel zette zich na een kleine discussie met Jovanovic achter de bal en trapte vanaf de strafschopstip onhoudbaar binnen.

AA Gent nam in de tweede helft de wedstrijd in handen, maar meer dan een kopbal van Ljubijankic leverde dat niet op. De beste kans was in het eerste kwartier voor Jovanovic. Dalmat legde de bal klaar voor de Serviër, maar die miste onbegrijpelijk. Ondertussen stond Anderlecht 0-2 voor en was Standard dus verplicht om te winnen.

AA Gent ging op zoek naar de gelijkmaker, Standard trok een muur op. Een knap schot van Kenny Thompson werd onschadelijk gemaakt door Bolat. AA Gent eiste wel het balbezit op, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Spannend bleef het wel. Standard had de wedstrijd kunnen beslissen via Mbokani, maar de Congolees besloot op Jorgacevic.

AA Gent viel in de laatste minuten nog met man en macht aan. In blessuretijd kreeg AA Gent nog een strafschop na een overtreding van Onyewu. Sinan Bolat maakte zich echter onsterfelijk door de penalty van Bryan Ruiz te stoppen. (AN)