Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
Proto kopt zich tot 'Koning van het Kiel'
Nico Wieme

In een genietbare wedstrijd hebben Germinal Beerschot en AA Gent de punten gedeeld. Milos Maric bracht Gent terug in de match en leek op weg om de matchwinnaar te worden, maar dat was buiten Silvio Proto gerekend.

Met Germinal Beerschot en AA Gent stonden twee ploegen tegenover elkaar die iets goed te maken hadden. Beide ploegen misten compleet hun start en waren op zoek naar eerherstel en aansluiting bij de subtop. De Ratten gingen vorig weekend onverdiend de boot in bij Cercle Brugge en konden uit de eerste vijf matchen slechts vijf punten puren. De adelbrieven die de Gentenaars voorlegden, waren al niet veel beter: zeven punten uit vijf partijen en vooral nul op zes uit de laatste twee wedstrijden: 4-2 bij Moeskroen en 1-2 thuis tegen KV Mechelen.

Elk een kans
In het begin van de match kregen beide ploegen een uitstekende kans om de score te openen. Zowel Bojan Jorgacevic als Silvio Proto waren bij de pinken op pogingen van respectievelijk Sanharib Malki en Azofeifa. Germinal Beerschot trok geleidelijk aan het laken naar zich toe.

Ijzersterke Jorgacevic
Op het kwartier legde een bedrijvige Tosin Dosunmu de bal terug op Marco Né die de keihard naar de hoek schoot. Andermaal toonde Jorgacevic zich bij de les. Even later een nieuwe kans voor de thuisploeg. Weer voorbereidend werk van Dosunmu, maar dit keer verkwanselde Faris Haroun de kans. Tussen de 20e en 30e minuut stak Gent nog eens de neus aan het venster. Proto redde echter knap op een kopbal van Jonas De Roeck en Rosales knalde naast.

Verdiende voorsprong
Hét sein voor de Antwerpenaren om een tandje bij te steken, én met resultaat. Eerst haalde Jorgacevic nog knap een vrije trap van Pieterjan Monteyne uit de winkelhaak, daarna greep hij driemaal goed in op pogingen van Malki (tweemaal) en Haroun, maar vijf minuten voor rusten moest de Gentdoelman zich toch gewonnen geven op en lobbal van Dosunmu. Bijna mocht paars-wit met een dubbele voorsprong de kleedkamer in, maar dit keer verijdelde een beresterke Jorgacevic een zoveelste poging van Malki. Germinal Beerschot mocht met een krappe, maar verdiende voorsprong de rust ingaan.

Erop en erover
De gebrekkige efficiëntie tijdens de eerste helft brak de thuisploeg bij het hervatten van de match zuur op. Gent startte sterk en zag zijn overwicht na amper vijf minuten al beloond met de gelijkmaker. Bryan Ruiz zonderde Milos Maric alleen voor Proto af. De Serviër twijfelde niet. Na de gelijkmaker zakte de wedstrijd als een pudding in elkaar. Kansen afdwingen werd voor beide teams moeilijk.

Na een kat-en-muisspel begonnen beide teams weer in hun kansen te geloven. Acht minuten voor tijd nette Maric zijn tweede van de avond. De Gent-middenvelder trapte met een vrijschop AA Gent op voorsprong. De buit leek binnen voor de Buffalo’s, maar dat was zonder de thuisploeg gerekend.

Proto de held
In een zinderend slot kopte Né eerst nog op een quasi onverslaanbare Jorgacevic. Luttele seconden voor het verstrijken van de drie minuten blessuretijd versierde Germinal Beerschot nog een hoekschop. Het was uitgerekend de mee opgerukte doelman Silvio Proto die de gelijkmaker voor de Ratten voorbij een verbouwereerde Gent-doelman kopte. Wat een sensatie in de absolute slotseconden van een al bij al interessante pot voetbal. (AN)