Datum: 04/10/2009 16:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Jan Breydel
Club vernedert Anderlecht en wordt alleen leider
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Club vernedert Anderlecht en wordt alleen leider
Foto: © SC

Club Brugge is na tien speeldagen alleen leider. Blauw-zwart toonde zich heer en meester tegen een zwak Anderlecht en onderstreept dat ze in Brussel en Luik meer dan eens rekening moeten houden met West-Vlaamse titelambities.

Club Brugge begon het gretigste aan de wedstrijd en had ook de beste kansen. Joseph Akpala liet tot tweemaal toe de openingstreffer liggen. Een eerste poging kopte de Nigeriaan naast, zijn tweede kans moest altijd tegen de netten hangen. Akpala kreeg een autostrade richting Silvio Proto, maar knalde het leer recht op de paars-witte doelman.

Antolin Alcaraz zette blauw-zwart dan toch op een verdiende voorsprong. Wesley Sonck verlengde een vrije trap van Michael Klukowski, de Paraguayaan mocht aan de tweede paal helemaal vrij inkoppen.

Een zoutloos Anderlecht kwam amper in het spel voor, maar sloeg na het doelpunt meteen keihard terug. Jonathan Legaer testte eerst nog het doelhout, Tom De Sutter zette met een frommeldoelpunt de bordjes terug gelijk. Stijn Stijnen moest een kopbal van Kanu lossen en kon De Sutter het scoren niet meer beletten.

Club Brugge bleef de betere voetballende ploeg, maar het tempo zakte weg. Net voor rust kreeg Anderlecht een dubbele mokerslag te verwerken. Karel Geraerts kon onvoldoende bij een voorzet van Ivan Perisic, een verraste Jelle Van Damme duwde het leer in eigen doel: 2-1. Na een vlijmscherpe counter profiteerde Club van zwak paars-wit verdedigen en bood Akpala spitsbroeder Sonck de 3-1 op een schoteltje aan.

Club Brugge op rozen na 45 minuten. Anderlecht voerde na rust de druk op, maar blauw-zwart hield vrij makkelijk stand. De eerste Brusselse doelpoging noteerden we pas in de 71e minuut. Tom De Sutter kopte het leer op de vuisten van Stijn Stijnen.

Het zat echter ook niet mee voor Anderlecht. Paars-wit schreeuwde om een strafshop na een trekfout op de rand van de zestien op Lucas Biglia. Scheidsrechter Luc Wouters gaf geen krimp. Twintig minuten voor tijd zag Ariël Jacobs Victor Bernardez uitvallen. De wissels van de bezoekers waren opgebruikt en Anderlecht moest verder met tien man.

Adrie Koster zag Club Brugge een volwassen tweede helft spelen en sporadisch brachten zijn blauw-zwarte troepen flitsen van uitstekend voetbal. Iets dat bij Anderlecht ver zoek was in het Jan Breydelstadion. Sonck liet nog een uitstekende kans liggen, maar Ronald Vargas zette na een schitterend uitgespeelde tegenaanval toch de 4-1 op het scorebord. In de slotminuut tikte De Sutter nog de 4-2 binnen.

Club Brugge wint en wipt zo over Anderlecht naar de kop van het klassement. Blauw-zwart heeft nu één punt voorsprong op de rivaal. (AN)

Opstellingen

Club Brugge Club Brugge

  Speler G Beoordeel
Stijnen Stijn 90' -
Hoefkens Carl 90' -
Klukowski Michaël 90' -
Dirar Nabil A 90' -
Sonck WesleyA 86' -
Akpala Joseph A 78' -
Geraerts Karel   90' -
De Mets Gertjan 90' -
Alcaraz Antolin 90' -
Odjidja Vadis   90' -
Perisic Ivan 73' -
  Bank G Beoordeel
Vargas Ronald 17' -
Kouemaha Dorge 12' -
Daerden Koen 4'  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Deschacht Olivier 34' -
Biglia Lucas   90' -
Van Damme Jelle 90' -
Kanu Rubenilson 59' -
Boussoufa Mbark A 90' -
Legear Jonathan 45' -
De Sutter Tom ⚽ ⚽   90' -
Juhasz Roland 90' -
Gillet Guillaume   90' -
Sare Bakary 90' -
  Bank G Beoordeel
Bernardez Victor 56' -
Chatelle Thomas 45' -
Lukaku Romelu 31' -
Herbeleef Club Brugge - Anderlecht