Speeldag: Speeldag 27
Stadion: Lotto Park
Anderlecht slaat KV in 2 minuten KO
Steurbaut Kersten

Anderlecht houdt de kloof met Club Brugge op zeven punten. In twee minuten tijd besliste paars-wit de wedstrijd in zijn voordeel. Romelu Lukaku maakte zijn dertiende doelpunt van het seizoen.

Ariël Jacobs gunde na de Europese opdracht in Bilbao Romelu Lukaku en Jonathan Legear rust. Tom De Sutter en Thomas Chatelle kregen daardoor hun kans van bij de aftrap. Bij KV Mechelen kon Peter Maes terug op Aloys Nong rekenen. Vorige week was de Kameroener even spoorloos na de dood van zijn moeder.

Destorme vs. Proto

Mbark Boussoufa zorgde al na vijf minuten met een afstandsschot voor het eerste gevaar. Het was lange tijd ook het enige wapenfeit van de thuisploeg. Paars-wit liet het initiatief aan KV Mechelen, dat naar het Astridpark was afgezakt met aanvallende intenties.

De bezoekers lieten het echter afweten in de afwerking. Joachim Mununga schoot op de voeten van Proto en daarna was David Destorme drie keer aan zet. Bij zijn eerste poging kende hij nog pech. Proto moest alles uit de kast halen om zijn kopbal onschadelijk te maken. In een één-tegen-één-situatie met de Anderlechtse goalie zat er echter veel meer in voor Destorme. De aanvallende middenvelder besloot pal op de Rode Duivel.

Het thuispubliek zag dat een tegentreffer in de lucht hing en begon te morren. Plots schakelde Anderlecht een versnelling hoger en werd Biebauw aan het werk gezet. Chatelle testte met een afstandsschot de vuisten van de West-Vlaming en Boussoufa besloot, na een foutje in de Mechelse defensie, van dichtbij recht op de benen van de bezoekende doelman. De Sutter mikte tussendoor een kopkans op het dak van het doel.

Verkeerde kant

De beste kans was echter nog voor de bezoekers. Nong glipte in de toegevoegde tijd door de buitenspelval. De Kameroener plaatste het leer beheerst naast Proto... maar ook naast de verkeerde kant van de paal.

Anderlecht trok in de tweede helft de goede lijn van de laatste minuten door en zette KV Mechelen onder druk. Het leverde de thuisploeg een dozijn hoekschoppen en enkele goede kansen op. Biebauw moest met een mirakelsave uitpakken om Tom De Sutter van de openingstreffer te houden.

De bezoekers hadden voor rust duidelijk te veel energie verbruikt en kwamen niet meer in het spel voor. De paars-witte aanhang ging een eerste keer aan het juichen. Te vroeg zowaar. Kouyaté deed dan wel de touwen trillen, zijn kopbal belandde in het zijnet. Een afstandsschot van Guillaume Gillet ging centimeters over.

Dertien

Een kwartier voor tijd mochten de Anderlecht-supporters dan toch hun armen in de lucht steken. Twee keer in twee minuten zelfs. Gillet kopte een voorzet van Boussoufa eerst nog op Biebauw, maar duwde het leer in de rebound toch over de fatale doellijn.

De net ingevallen Lukaku mocht op aangeven van Suarez zijn dertiende van het seizoen maken: 2-0 en boeken dicht. Het was trouwens al de tweede kans voor het jonge talent. Na amper 20 seconden mikte hij een kopbal maar net naast.

Anderlecht boekt zo een verdiende overwinning en houdt de kloof met Club Brugge op zeven punten. KV Mechelen mag de ambities voor de top zes in de koelkast steken. (AN)