Datum: 24/10/2010 20:30
Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Lotto Park
Westerlo kan tien van Anderlecht niets in de weg leggen

Tien Anderlechtspelers hebben zich 75 minuten lang dubbel geplooid na de domme uitsluiting van Jan Polak. Wat paarswit liet zien was indrukwekkend te noemen met een man minder. Vooral Romelu Lukaku lijkt zijn vormcrisis te hebben afgeworpen.

Anderlecht had donderdag vertrouwen geput uit de wedstrijd tegen AEK Athene. Die prestatie vroeg echter om bevestiging en daarom koos Ariël Jacobs voor vrijwel dezelfde opstelling als tegen de Grieken. Hij haalde enkel de teleurstellende Kanu naar de kant voor de meer aanvallend ingestelde Suarez. Bij Westerlo zat Yves De Winter verrassend op de bank. Deelkens nam zijn plaats in de basis in.

Anderlecht voetbalde in de beginfase vol vertrouwen, misschien wel met iets te veel, want de laatste pass was steeds niet precies genoeg. Eén grote kans viel er te noteren toen een sterkspelende Lukaku zijn maatje Boussoufa afzonderde voor doel, maar hij besloot op Deelkens.

Polak laat zich vangen

Westerlo probeerde zich in de wedstrijd te bikkelen, met vele fouten en oplopende frustratie bij Anderlecht tot gevolg. Na een dik kwartier kookte het potje over bij Polak. De Tsjech werd zwaar op de huid gezeten door De Petter, ook nadat de ref had gefloten. Polak liet zich vangen en revancheerde zich met een kaakslag. Ref Wouters stond er dicht genoeg bij en trok onmiddellijk rood. Anderlecht nog meer dan 70 minuten met tien.

Anderlecht bleef echter de betere ploeg en voetbalde nog een hele resem kansen bij elkaar via Lukaku, Boussoufa en Suarez, maar telkens stond er wel iemand in de weg. Vrij indrukwekkend hoe Anderlecht kalm de controle over de wedstrijd behield. En het werd daarvoor beloond. Een prachtige aanval over verschillende stations kwam uiteindelijk bij Gillet terecht.

En daar was Lukaku

De mee opgerukte rechtsback speelde Lukaku aan in de zestien. De aanvaller heeft na zijn goal tegen Athene zijn vertrouwen weer teruggevonden en ringeloorde kalm twee verdedigers alvorens voorbij Deelkens te besluiten.

Westerlo moest het ondertussen hebben van enkele tegenprikken. De beste was voor Chavez, maar Proto heeft al een heel seizoen de goede vorm te pakken en hij hield de Peruviaan tot twee keer toe van een gemaakt doelpunt. Anderlecht hield tot de rust meer dan stand.

In de tweede helft kwam Westerlo meer opzetten. Eén dot van een kans na vijf minuten. Een schot van Brüls viel voor de voeten van Henrique die er in één keer zijn schoen tegenzette. Proto stond weer pal.

Steuntje van Mravac

Anderlecht hield makkelijk stand en vooraan hield Lukaku soms wel drie man aan de praat. Eén van de wedstrijden van het 17-jarige talent van dit seizoen trouwens. En achteraan stonden Mazuch en Juhasz secuur te verdedigen tegen Henrique en Chavez.

Bij een 1-0 stand bleef het bibberen voor de paarswitten, tot Mravac besloot de landskampioen een steuntje in de rug te geven. Bij een hoekschop van Boussoufa duwde hij immers het leer in eigen doel. Met nog tien minuten te spelen en de 2-0 op het bord had Anderlecht zijn schaapjes zo goed als op het droge. Anderlecht speelde 70 minuten met tien, maar daar was op het veld weinig van te merken. De supporters lijken zich verzoend te hebben met hun ploeg na de mentaliteit die ze vandaag toonden.