Datum: 12/12/2010 18:00
Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Lotto Park
Anderlecht verliest 2 punten aan tien Lokerse strijders

Een uur moest Lokeren het met tien man zien te rooien. En toch kon Anderlecht de verdediging van de Waaslanders niet ontwrichten. De tien Lokeren-spelers behaalden een verdiend punt en Anderlecht is zijn leidersplaats weer kwijt aan Genk.

Anderlecht had af te rekenen met twee geschorsten. Door de afwezigheid van Juhasz en Gillet kwam Bernardez in de ploeg en mocht Wasilewski voor de tweede keer op rij aan een wedstrijd beginnen. Peter Maes kon wel met zijn type-elftal aan de wedstrijd beginnen.

Anderlecht had het betere van het spel in het eerste halfuur en ook de beste kansen. Boussoufa, Wasilewski, Legear en twee keer Lukaku konden de bal echter niet voorbij Copa krijgen. Lokeren stelde daar één vrije trap van Leko tegenover die door Proto vrij makkelijk gestopt.

Onterecht rood voor Persoons

Op de 27ste minuut kon Lokeren zich opmaken voor nog een dik uur met tien man spelen. Boussoufa spurtte de diepte in met de bal aan de voet. Het leek er op dat hij alle verdedigers achter zich had gelaten, maar Persoons liep net achter hem. De spelverdeler van Anderlecht raakte het been van Persoons per ongeluk en struikelde over de eigen benen. Gumienny haalde onmiddellijk de rode kaart uit zijn achterzak, onterecht zo bleek uit de herhaling.

Anderlecht had vijf minuten nadien reeds op voorsprong kunnen en moeten staan. Lecjaks - die een ijzersterke eerste helft speelde - zette een knappe één-twee op met Boussoufa en bediende de helemaal vrijstaande Legear die voor een open doel er in slaagde om hoog over te schieten.

Het was bijna al Anderlecht wat de klok sloeg, want de Brusselaars bleven de kansen bij elkaar voetballen. Al had Lokeren misschien wel aanspraak kunnen maken op een penalty toen Bernardez Mokulu een stevige duw gaf in de zestien. Gumienny liet echter doorspelen. De rust werd bereikt met een 0-0 stand op het bord.

Allesbehalve schitterend

Al had Anderlecht kansen in de eerste helft, schitterend was het allemaal niet. En ook in de tweede helft zette die trend zich door al was het nu zelfs moeilijker om een degelijke kans af te dwingen. De aanvallen kwamen wel, maar de laatste pass ontbrak of slordigheden zaten in de weg van een goede doelkans.

Lokeren hield makkelijk stand. Taravel en Maric hadden achteraan alles onder controle. Jacobs moest ingrijpen en haalde de tegenvallende Kljestan naar de kant voor de creatievere Suarez. Kanu, die nu ook niet bepaald de match van zijn leven speelde, moest daardoor een rijtje achteruit.

Te slordig

Het leverde weinig op voor de Brusselaars, want de beste kans was voor Lokeren. Mokulu dweilde heel de rechterflank af en verscheen alleen voor Proto. Hij besloot echter veel te zwak en recht op de Anderlecht-goalie.

Anderlecht draaide niet en het was niet aan Lokeren om het spel te maken met een man minder. Dat leverde weinig spectaculair voetbal op. Het Lokerse publiek trok het zich niet aan en ze waren lange tijd de enigen die wat sfeer maakten in het stadion. En dat mochten ze tot het einde doen, want Lokeren hield Anderlecht tot het laatste fluitsignaal in bedwang. Een kleine blammage voor de Brusselaars die hun eerste plaats weer moeten afstaan aan Genk.