Datum: 26/12/2010 20:30
Speeldag: Speeldag 21
Stadion: Lotto Park
Lierse geeft Anderlecht vrijgeleide naar 6-0-winst

De Anderlecht-spelers hadden de kerstkalkoen blijkbaar beter verteerd dan Lierse, want de Brusselaars hadden bijzonder weinig moeite met de Pallieters. Een bijzonder zwak Lierse moest de kelk tot op de bodem ledigen en kreeg een 6-0 om de oren.

Ariël Jacobs roteerde voor de zoveelste keer dit seizoen. Jonathan Legear was niet te bespeuren op het wedstrijdblad en Matias Suarez zat op de bank. De paars-witte trainer probeerde het met een tweespitsensysteem en zette dus Tom De Sutter naast Romelu Lukaku. Lucas Biglia mocht zijn rentree in het elftal maken na zijn hamstringblessure.

Lierse-coach Eric Van Meir rekende op zijn spitsenduo dat het goed deed tegen Racing Genk: Tomasz Radzinski en Wesley Sonck. Ook voor Joeri Dequevy was een basisplaats weggelegd.

Snelle voorsprong

Anderlecht trok meteen ten strijde en voor Lierse het goed en wel besefte stond het na drie minuten al op achterstand. Lecjaks dwong een corner af en die werd door Boussoufa in het pak gegooid. Kopbalspecialist Juhasz stond goed opgesteld en deponeerde het leer achter Kawashima. Een vlugge voorsprong voor de Brusselaars was net wat Ariël Jacobs had gewenst voor Kerstmis, want hij wou niet meer in de val van de heenwedstrijd trappen. Toen maakte Lierse in extremis nog gelijk.

En zijn manschappen hadden de boodschap goed begrepen, want Anderlecht ging op zoek naar een tweede goal voor de rust. Met een Biglia die over het middenveld heerste en een aartsgevaarlijke oprukkende Lecjaks speelden de Brusselaars een aantal kansen bij elkaar voor Lukaku en Boussoufa.

Lukaku telt zwak Lierse uit

Lierse kon zich voetballend amper meten met de landskampioen. Elke aanval van de Pallieters liep vast op een secure verdediging van Anderlecht. Anderlecht deed lange tijd te weinig met zijn balbezit, maar vijf minuten voor rust klom het toch op een geruststellende voorsprong.

Boussoufa schilderde een vrije trap op de kruising, maar de rebound was voor de goed gevolgde Lukaku. Een intikkertje dat een spits die in de belangstelling staat van Real Madrid niet mist. 2-0 en gezien het kansentotaal van Lierse op dat moment, namelijk nul, was de wedstrijd zo goed als gespeeld.

Wasyl eist penalty op

Want Lierse liet in de tweede helft even weinig doelgevaar bewonderen als in de eerste. Anderlecht was wel bij de les en liet de aandacht deze keer niet verzwakken. De ene aanvalsgolf volgde de andere op. Het leverde wat kansen op voor Boussoufa en Lukaku, maar het was wachten tot Gillet onderuit werd gehaald door Van Dooren en de Luxemburgse scheidsrechter de bal op de stip legde.

Wasilewski spurtte beslist naar de bal en eiste de strafschop op. De Poolse rechtsachter kweet zich feilloos van zijn taak en scoorde reeds zijn tweede treffer sinds zijn terugkeer. Het publiek scandeerde uit volle borst 'Wasyl' op de tonen van 'Brasil'.

Kelk tot op de bodem

En Anderlecht drukte door. Chavarria werd er ingebracht voor Lukaku en de Argentijnse aanvaller liet zich dadelijk opmerken. Hij stuurde Boussoufa diep vanop links. De bal werd onderschept door Van Dooren, maar die liet zich aftroeven door de kleine Marokkaan die alleen op Kawashima mocht afgaan. En daar stond de 4-0 te pronken op het bord. En ook Chavarria mocht zijn doelpuntje meepikken. Hij zette de forfaitcijfers op het bord. En nog was het niet gedaan, want in de slotfase schotelde Suarez Boussoufa nog zijn tweede van de avond voor. Lierse moest de kelk tot op de bodem ledigen.

Silvio Proto had ondertussen waarschijnlijk de kalmste avond van heel het seizoen. De Anderlecht-goalie moest geen enkele keer echt tussenbeide komen. Lierse was aanvallend volledig onmondig en de 6-0 was allesbehalve overdreven. Anderlecht gaat al zeker de winterstop in als leider.