Speeldag: Speeldag 23
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
Nog eens "carnaval" op het Kiel
Steurbaut Kersten

Jacky Mathijssen heeft zijn eerste overwinning als trainer van Germinal Beerschot beet. De Kielse coach heeft zeker nog veel werk aan de winkel, maar ziet het vertrouwen van zijn pionnen groeien. En: de strafschoppen gaan eindelijk tegen de touwen.

Er daalde zaterdagavond rond kwart voor tien een grote zucht van opluchting neer in het Olympisch Stadion. Germinal Beerschot knoopte voor het eerst sinds 26 september terug aan met een zege in de competitie. Nog maar de vierde drieputer van het seizoen voor de paars-witte hemden uit Antwerpen.

Langgerekte geeuw

Het zag er nochtans lange tijd niet goed uit. In de eerste helft moest Germinal Beerschot duidelijk nog ontwaken uit zijn winterslaap. De thuisploeg  slaagde er niet in om te breken met de negatieve prestaties uit 2010 en de troepen van Hugo Broos deden er weinig aan om het niveau op te krikken. De West-Vlamingen zagen bovendien nog Habib Habibou geblesseerd uitvallen na een domme fout op de heroptredende Gary Kagelmacher.

De eerste vijfenveertig minuten waren dan ook een langgerekte geeuw met een opeenstapeling van foute passes, slechte controles en een gebrek aan kansen. Welgeteld eentje viel er aan elke kant te noteren. Jonathan Delaplace haalde na een warrige fase een poging van Victor Wanyama van de lijn. Aan de andere kant poeierde de Fransman het leer staalhard tegen de paal.

Tijdens de rust gooide Jacky Mathijssen Adnan Custovic in de strijd voor Bavon Tshibuabua. Een gouden wissel, want de Serviër deed al na tien minuten de netten trillen. Na een listige doorsteekpass duwde hij het leer beheerst over Sammy Bossut.

Strafschoppen gaan er nu wel in

Tien minuten later zorgde Gary Kagelmacher voor de bevrijding. Na een fout van Miguel Dachelet op Roni Porokara legde scheidsrechter Tim Pots de bal op de stip. Na twee gemiste strafschoppen door Tshibuabua en Custovic ging de elfmeter nu wel binnen. De Uruguayaanse verdediger plaatse het leer rustig naast Bossut.

De overwinning van Germinal Beerschot kwam niet meer in gevaar. Faris Haroun en Wanyama waren nog dicht bij de 3-0, maar vonden Bossut op hun pad . Thomas Kaminski behoedde Jeremy Bokila tot tweemaal toe van de aansluitingstreffer.

In de slotfase legde Pots het leer een tweede keer op de stip na een duw van Ernest Nfor in de rug van Daniel Cruz. Adnan Custovic voelde zich geroepen om zich achter de bal te zetten, maar Kagelmacher eiste het leer op en vervulde zijn taak met glans. “Op het Kiel is’t carnaval”, daalde neer van de Antwerpse tribunes. Het is lang geleden dat ze dat nog eens mochten zingen.