andAnderlecht
cerCercle Brugge
1-0
Datum: 12/02/2011 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Lotto Park
Boussoufa sloopt uiteindelijk groen-zwarte muur
Boussoufa sloopt uiteindelijk groen-zwarte muur
Foto: © SC

Bijna had Anderlecht zijn tanden stukgebeten op de groen-zwarte muur die Bob Peeters had neergepoot nadat Serebrenikov reeds na een halfuur met rood mocht gaan douchen. 'Noblesse oblige' zegt men wel eens, want uiteindelijk had paars-wit zijn Gouden Schoen nodig om de muur te slopen.

Bob Peeters was niet naar Anderlecht gekomen om met open vizier te strijden. Voor zijn viermansverdediging posteerde hij met Vidarsson en Serebrenikov immers nog twee breker. Zo stonden Neto, Owusu en Reynaldo er alleen voor in de Brugse aanval. Dat resulteerde in te weinig kansen langs beide kanten.

Bijna Kanu

Anderlecht dreigde wel een paar keer via de bedrijvige Boussoufa en een kopbal van Kanu, maar echt onwricht raakte de groen-zwarte muur niet. Tot Anderlecht een wondermooie aanval opzette. Niet toevallig lag Lucas Biglia aan de basis. Hij veroverde de bal en gaf een goede pass aan Kanu die een één-twee opzette met De Sutter. Verbist moest al zijn kunnen tonen om het schot van de Braziliaan uit zijn doel te houden.

De kleine Argentijn kwam met een valies vertrouwen terug van de interland tegen Portugal en was heer en meester op het Brusselse middenveld. Hij dirigeerde en discussieerde zoals een echte kapitein. Serebrenikov kreeg er blijkbaar genoeg van en haalde hem onderuit na zijn zoveelste veroverde bal. Geel en even later was Serebrenikov ook te traag om Kanu af te stoppen. Weeral trok de Oekraïner aan de noodrem en dus moest Cercle nog een uur met tien door.

Balbezit: 70 tegen 30%

Geen sinecure tegen een Anderlecht dat ervoor ook al het betere van het spel. Toch kon paars-wit het leer niet in doel deponeren. Nochtans kampeerde het genoeg in de zestien, maar echt grote kansen werden er niet gecreëerd. De voorzetten van de flanken waren immers niet precies genoeg.

In de tweede helft greep Ariël Jacobs in. Het balbezit in de eerste helft was immers overweldigend en de trainer van Anderlecht bracht met Romelu Lukaku een tweede spits in stelling. Mazuch -waarschijnlijk licht geblesseerd - ging er af, Wasilewski schoof door naar het centrum en Gillet moest terug naar de rechtsachterpositie.

Anderlecht geraakte er niet door

Gillet (2x) en De Sutter waren dicht bij de openingsgoal, maar hun respectievelijke kopballen werden door Verbist onschadelijk gemaakt. Het begon allemaal wat lang te duren en Cercle voetbalde met de moed der wanhoop. Via Reynaldo kwamen de Bruggelingen zelfs bijna op voorsprong.

Anderlecht raakte gefrustreerd en dat werd geïllustreerd door Biglia. In de eerste helft deed deze nog alles goed, maar in de tweede verstruurde hij de ene slechte pass na de andere. Anderlecht bivakkeerde op de helft van Cercle, maar zowel Lukaku als Suarez kregen de bal niet voorbij Verbist.

Boussoufa, de verlosser

Jacobs liet Veselinovic nog zijn debuut maken, maar uiteindelijk was het Mbark Boussoufa die, twee minuten voor tijd, de muur neerhaalde. Een voorzet vanop rechts waaide voorbij iedereen en de Marokkaan deponeerde het leer netjes buiten het bereik van Verbist. Cercle Brugge hield lang stand en verdient een compliment voor de moed en strijdlust die het toonde.

Herbeleef Anderlecht - Cercle Brugge

Vooraf