Datum: 19/09/2010 21:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Lotto Park
Anderlecht krijgt Kortrijk makkelijk op de knieën
Anderlecht krijgt Kortrijk makkelijk op de knieën
Foto: © SC

Zonder echt briljant te voetballen heeft Anderlecht de klus tegen KV Kortrijk geklaard. KV Kortrijk kroop te vlug in zijn schulp en moest daar de consequenties van dragen. Daarmee spoelden de Brusselaars toch ietwat de bittere pil van Zenit door.

Ariël Jacobs greep voor deze wedstrijd terug naar zijn type-verdediging. Mazuch kwam terug in de ploeg, na even in de onderste schuif gelegen te hebben bij zijn trainer, en Gillet stond terug op de rechtsback. Op het middenveld werd Legear beloond voor zijn goede prestatie tegen Zenit. Ook Kouyate kreeg zijn plaats in de basis terug.

Anderlecht kwam reeds na drie minuten goed weg toen Carevic een perfecte voorzet naar de tweede paal verstuurde en De Beule net naast kopte. Iets meer koelbloedigheid en de landskampioen was al op achtervolgen aan geweest.

Echt goed voetbal diste de landskampioen echter niet op in dat eerste halfuur. Tot net over de middellijn mocht het voetballen van de manschappen van Hein Vanhaezebrouck. Van daar liep het meestal mis.

Het duurde tot Boussoufa, die van kant gewisseld had met Legear, rond het half uur zich wat prominenter met de zaken ging bemoeien. Een mooie actie in het penaltygebied en de kleine Marokkaan deponeerde het leer in de voeten van Lukaku. De droge periode van de aanvaller is blijkbaar over, want na zijn twee goals tegen STVV, schoot hij ook deze kans netjes in doel, zoals het een echte spits betaamt.

Efficiëntie

En wat donderdag tegen Zenit niet lukte (het niveau van de tegenstander zal er natuurlijk wel iets mee te maken hebben), kon Anderlecht vandaag wel: uit een minimum aan kansen een maximum aan doelpunten puren. De derde kans van de eerste helft was meteen goed voor een tweede goal. Gillet verstuurde een leuke voorzet richting Legear en Verbauwhede was kansloos op diens kopbal.

Maar Kortrijk had het enkel aan zichzelf te wijten, want het kroop al na twintig minuten helemaal terug op de eigen helft en voetbalde in balbezit erg slordig. De Beule had ook twee dotten van kansen, maar besloot één keer naast en één keer op Proto.

Weinig animo

In de tweede helft had Kortrijk de les blijkbaar geleerd. Ze speelden weer meer mee, maar voor De Beule wou het vanavond maar niet lukken. Hij probeerde een aardigheidje achter het steunbeen, maar Proto kon de bal net voor de lijn klemmen.

Anderlecht voetbalde wel goed, maar het ontbrak aan ideeën om grote kansen bij elkaar te voetballen. Met die 2-0 op het bord en een onmondig Kortrijk kon het zich dat ook permiteren. Wel nog kansjes voor Boussoufa, Legear en Juhasz, maar telkens te hoog, te ver of Verbauwhede in de weg.

Met de hulp van De Mets

Anderlecht moest rekenen op Gert-Jan De Mets om zijn derde van de avond te scoren. De rechtsback speelde de bal veel te kort terug op Verbauwhede en Boussoufa nam het cadeau met dank aan. Voor Anderlecht telde echter maar één ding: opdracht volbracht na een moeilijke week.

Herbeleef Anderlecht - KV Kortrijk