Datum: 26/09/2010 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Lotto Park
Negen Mechelaars krijgen vijf goals rond de oren
Negen Mechelaars krijgen vijf goals rond de oren
Foto: © SC

Anderlecht heeft de klus geklaard tegen KV Mechelen. Al kreeg Malinwa wel twee rode kaarten en moest het 45 minuten met negen voetballen. Een echte waardemeter kon de 5-0-zege van de Brusselaars dus niet genoemd worden.

  Marc Brys had afgelopen week gezegd dat er voor KV Mechelen normaal niet veel te rapen zou zijn in Brussel. Toch begon hij met dezelfde elf als tegen Cercle Brugge. Trainer Jacobs wijzigde wel op één plaats: Legear, nog altijd niet topfit, werd uit de basis gehaald ten gunste van Suarez.

Toch hadden beide ploegen, ondanks eerdere ontgoochelingen deze week, geen intentie een vliegende start te nemen. Er werd veel op het middenveld gebikkeld en de beste kans in de eerste tien minuten was voor Suarez nadat Boussoufa de bal voorslingerde.

Doorjagende Suarez en licht rood

Toch stond het ineens 1-0 en dat had Anderlecht niet te danken aan zijn vloeiende spel. Wel aan Matias Suarez. Die ging doorjagen op KV-rechtsachter Xavier Chen en het lukte hem nog ook de bal te veroveren. Een goede voorzet en Boussoufa kon simpel binnenglijden aan de tweede paal.

Tien minuten daarna besloot scheidsrechter Tim Pots de Brusselaars een handje toe te steken. Suarez jaagde weeral eens doorjagend - wat de Argentijn heel de wedstrijd bleef doen - op Ghomsi. Hij tikte het leer voor diens neus weg en de rechtsachter van Mechelen moest aan de noodrem trekken. Zeker een gele kaart waard, maar rood leek ons nu toch een beetje overdreven.

Met numeriek overwicht kreeg Anderlecht het uiteraard makkelijker. De les van Lierse (waar het ook tegen tien man kwam te staan) was blijkbaar wel geleerd. De bolwassing van Jacobs en Van Holsbeeck moet effect gehad hebben. Het leverde wel kansen op, maar geen doelpunten: Suarez, Lukaku en Boussoufa konden de voorsprong niet verder uitbreiden.

Twee minuten voor Bisset

Na rust werd het nog wat erger voor KV Mechelen. De amper twee minuten op het veld staande Maxime Biset kreeg eveneens rood nadat hij Lukaku, die goed van hem was weggedraaid, aan het truitje trok. Pots twijfelde niet en trok zijn tweede rood van de avond.

Wel was het niet zo dat Anderlecht nu ineens een karrevracht aan kansen bijeen voetbalde. Integendeel! De vele ballen die in de zestien werden geslingerd, brachten niets op. Vooral omdat Lukaku de hele tijd onbereikbaar was en de negen van Mechelen zich niet zomaar wilden laten afslachten. Het leverde Anderlecht een fluitconcert op. De Mechelen-supporters waren een hele tijd de enige die te horen vielen in het Constant Vanden Stock-stadion.

Voor het eerst in jaren: Deschacht

En dan was daar plots een goede voorzet van Deschacht waar Gillet zijn hoofd kon tegenzetten. Renard kon er alleen maar naar kijken. En toen gingen ze ineens wel vlot binnen. Vier minuten na de goal van Gillet baande Suarez zich een weg door het penaltygebied. Hij zette de punt van zijn schoen er nog tegen en het stond 3-0.

En het ging door. Na een voorzet van Legear kon niemand anders dan Olivier Deschacht zijn eerste goal in jaren voor Sporting aantekenen. Trainer Ariël Jacobs beloonde hem onmiddellijk met een applauswissel.

Tegen negen man leverde dit natuurlijk een vertekend beeld op en daar zal Jacobs zich ook wel bewust van zijn, want ondanks de rode kaarten had Anderlecht bijzonder veel moeite om het verschil te maken.