Datum: 16/10/2011 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Lotto Park
Anderlecht smeert Standard forfaitnederlaag aan
Anderlecht smeert Standard forfaitnederlaag aan
Foto: © SC

Anderlecht heeft zijn revanche voor de 1-3 nederlaag thuis in de play-offs van vorig seizoen beet. En om de wraak nog wat zoeter te maken waren het de twee ex-Standardspelers die de Rouches de das omdeden en ook Gillet, Wasilewski en Suarez graaiden nog hun goal mee.

Johan Walckiers in Anderlecht

Anderlecht deed er alles aan om zijn publiek op te warmen voor dé klassieker in het Belgische voetbal. De nieuwe hymne werd voorgesteld waarbij elke fan een sjaal met de tekst kreeg en een reusachtige tifo werd ontplooid boven de spionkop.

Jovanovic met de goal, Mbokani met de onterecht afgekeurde
Het ontbrak de match de eerste tien minuten echter aan ritme en energie. Anderlecht hanteerde te vaak de lange bal en bij Standard - dat wel over de grond combineerde - ontbrak het aan goede passing. Eén flits brak de wedstrijd echter helemaal open. Een flits die niet toevallig uit de voeten van Matias Suarez werd geschud. Hij liet Opare met één schitterende passeerbeweging achter zich en zette perfect voor naar Jovanovic die zijn ex-ploegmaat Bolat met het hoofd kansloos liet.

Lang bleef dit het laatste wapenfeit, maar aanvallers als Mbokani en Jovanovic wachten altijd op het juiste moment om toe te slaan. De Serviër kreeg de bal tussen een bos van benen tot bij Mbokani. Met een opwippertje zag die de bal richting doel verdwijnen en ook de lijn overschrijden voordat Ciman wegtrapte. De tribunes kirden van plezier, de spelers incluis, maar de grensrechter van dienst verstoorde het feestje. De enige die samen met de Gumienny niet gezien had dat de bal wel degelijk helemaal over de witte lijn was.

Anderlecht was baas en Standard kon daar vrijwel niets tegenover zetten. Of men moest de poging van Berrier - huizenhoog over - al bestempelen als kans. Toch stond het slechts 1-0 bij de rust omdat de loepzuivere goal van de tweede ex-Standardman afgekeurd werd. Tot ergernis van de Anderlecht-aanhang werd ook Gillet nog eens onterecht afgevlagd voor buitenspel.

Stilstaande fases als wapen
De wedstrijd werd er in het begin de tweede helft niet beter op. Ook omdat het spel slag om slinger werd stilgelegd en er weinig kansen te zien waren. Het beste in de eerste twintig minuten was nog een schot van Biglia dat maar een half metertje over ging. Het betere voetbal kwam immers nog steeds van de zijde van de thuisploeg.

En dat werd twintig minuten voor tijd ook vertaald in een dubbele voorsprong. En weeral werd daarvoor het wapen aangesproken dat Anderlecht dit seizoen al veel diensten heeft bewezen: een kopbal op een stilstaande fase. Het gekende recept: Biglia met de hoekschop en de inlopende Gillet kopte zijn vierde van het seizoen tegen de netten.

Vernedering
En de ex-Standard-tandem tekende dan maar voor doelpunt nummer drie van de avond. Jovanovic met de schitterende doorsteekpass en Mbokani die met een stiffertje de 3-0 aantekende. Voor Anderlecht het ideale scenario, want na de 1-3 in de play-offs van vorig seizoen tegen het B-team van de Rouches stond er in het Astridpark nog een rekening open.

De afrekening werd helemaal afgerond door Suarez en Wasilewski. De Argentijn scoorde na een perfecte pass van Gillet. Het werd helemaal vernederend voor Standard toen Anderlecht ook nog een penalty kreeg en Wasilewski zich achter de bal zette. Met het incident 'Witsel' nog in het achterhoofd zette de Pool de elfmeter om en rende dol van vreugde naar de cornervlag. Een gala-avond voor de Brusselaar, maar een serieuze tik voor de Luikenaars waar in de spionkop al stemmen opgingen om het ontslag van José Riga.

Herbeleef Anderlecht - Standard

Vooraf