Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Het Kuipje
Anderlecht pakt volle buit tegen Westerlo
Robby Morren

Anderlecht heeft kunnen afrekenen met zijn zwarte beest Westerlo maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Een kopbaldoelpunt van Gillet twee minuten voor affluiten bezorgde paars-wit de overwinning.

Robby Morren in Westerlo

Anderlecht schoot furieus uit de startblokken speculerend op een vroege goal. Die kwam er al bijna in de eerste minuut toen Mbokani doorbrak en Canesin bediende maar die trapte het leer onbegrijpelijk naast. Een minuutje later kon Canesin alleen op Deelkens afgaan maar ook dat resulteerde niet in een doelpunt.

De Petter scoort
Westerlo kon gaandeweg het evenwicht wat herstellen. Het plannetje van Ceulemans was duidelijk: veel volk achter de bal houden, goed georganiseerd spelen en speculeren op de tegenaanval. Zo kon Westerlo enkele keren tegenprikken. Het tempo zakte en tot echt uitgespeelde kansen kwam paars-wit niet meer. Kort na het halfuur kwam de thuisploeg verrassend op voorsprong. Deelkens zette voor vanop rechts, Proto kon niet bij de bal en De Petter kon in het dak van het lege doel trappen.

Na de goal nam het vertrouwen bij de thuisploeg toe en Anderlecht voetbalde te mak. Op slag van rust was er nog een mogelijkheid voor Ngolok maar Proto klemde de kopbal. De leider moest met een achterstand de kleedkamer in.

Suarez
Jacobs begon aan de tweede helft met Suarez in de plaats van Canesin, zijn collega Ceulemans bracht De Smet voor Farssi. Suarez kon al in zijn eerste minuten op het Westelse gras voor gevaar zorgen maar een doelpunt leverde het niet op. Het was Westerlo dat voor het grootste gevaar zorgde. De Smet nam een afvallende bal in één tijd op de slof en knalde luttele centimeters over het doel van Proto.

Vargas
Anderlecht kampeerde op de helft van Westerlo maar kon de gaten niet vinden. Daarom bracht Jacobs na een kwartier in de tweede helft de creatieve Vargas in de ploeg ten koste van Kljestan. Ceulemans reageerde met de inbreng van Delen. Het voetbal speelde zich nu volledig af op de helft van Westerlo en regelmatig toverden de balgoochelaars van Anderlecht mooie acties uit hun schoenen maar de verdediging ontwrichten bleek niet zo vanzelfsprekend.

Strafschopfases
Twee keer was er een claim voor een strafschop maar scheidsrechter Van Boekel reageerde niet. Eerst ging Mbokani neer na een duel met Corstjens en aan de overkant was er vermeend handspel in de zestien. De offensieve weelde bij Anderlecht is ongezien en Jacobs gooide ook nog De Sutter in de strijd in de plaats van Deschacht. Toch was het een verdediger die de gelijkmaker lukte. Juhasz kopte een voorzet van Biglia tegen de touwen.

Verlossing
Anderlecht bleef op zoek gaan naar het winnende doelpunt en dat kwam er ook met nog twee minuten te gaan. Opnieuw schilderde Biglia een voorzet op het hoofd van een ploegmaat. Ditmaal was Gillet degene die de bal binnenkopte. In blessuretijd was Mbokani nog héél dicht bij de 3-1 maar zijn poging strandde op de paal. Aan de overkant was een attente Proto nodig om een kopbalpoging onder de lat uit te ranselen.

Anderlecht wint en verstevigt zo zijn leiderspositie. Westerlo blijft met lege handen achter en heeft een moeilijke degradatiestrijd voor de boeg.