MacDonald drukt zwak Genk met neus op de feiten
Fabian Morren

Het gaat niet goed met de landskampioen. Racing Genk verloor kansloos bij Beerschot, dat zich veilig nestelt in de middenmoot. Voor Genk is het al de tweede competitienederlaag op rij.

Fabian Morren in Antwerpen

RC Genk-trainer Mario Been moest weer puzzelen want Jelle Vossen bleek ziek. Daardoor kwam Kennedy in de ploeg. Achteraan was Hyland geblesseerd, hij werd vervangen door Anele, die centraal achterin speelde. Bij Beerschot waren er geen verrassingen. MacDonald en Sidibé vormden de aanval.

Er wordt soms geklaagd over het spektakel, maar daar was in de eerste helft alvast geen gebrek aan. Een kopbal van MacDonald ging naast, aan de overkant dook Pacovski een halve omhaal van Barda knap uit de hoek. Twintig minuten lang leek Genk de woorden van directeur Dirk Degraen te bevestigen op het veld. Die zei dat er niets aan de hand was bij de landskampioen.

Dat veranderde echter bij het eerste doelpunt van Beerschot. MacDonald trapte in de linkerhoek binnen. Genk werd nerveuzer en op het veld ontstonden steeds meer discussies. De ploeg van Mario Been vertoonde alle kenmerken van een team dat behoorlijk ziek is. Kevin De Bruyne had last van een blessure en was een schim van zichzelf. Barda probeerde vooraal wat te forceren, maar slaagde daar niet in. Kennedy presteerde – zoals wel vaker dit seizoen – onder de maat.

Makke defensie
Het grootste gevaar langs Genkse kant kwam nog van Tözser, die aan de tweede paal een voorzet van Fabien Camus naast trapte. Het grootste gevaar kwam echter van de thuisploeg, dat naar hartenlust mocht aanvallen. Losada, MacDonald en co krijgen niet iedere week zoveel ruimte op het Kiel. Vanuit buitenspelpositie, maar niet gezien door de lijnrechter, had Sidibé de 2-0 aan de voet. Een niet te missen kans die de voormalige spits van STVV toch nog vakkundig naast het doel jaagde.

De pil bleek niet zo bitter voor Sidibé, want vlak voor rust verdubbelde MacDonald met zijn tweede van de avond de Antwerpse voorsprong.  Losada zag de ruimte liggen in de rug van Pudil en MacDonald gleed het leer binnen. De Genkse defensie werd bij het tweede doelpunt weer volledig uitgekleed.

Vanden Borre
Dat het met De Bruyne echt niet zou lukken op het Kiel had ook Mario Been opgemerkt. Hij liet hem tijdens de rust aan de kant en bracht Limbombe tussen de lijnen. De Genkse irritaties werden na rust echter alleen maar groter. Het potje van Anthony Vanden Borre bereikte het kookpunt en ging enkele keren stevig in duel. De Rode Duivel werd dan ook snel het mikpunt voor de thuisfans.

De bezoekers kwamen toch tot een aantal doelpogingen. Eerst trapte Barda naast en nadien besloot Camus op Pacovski en vervolgens naast. Ook een kopbal van Kennedy miste de juiste richting. Beerschot kwam echter zelden of nooit in de problemen en vergat het zelf beter uit te spelen om Genk helemaal uit te tellen. In de slotfase verkwanselde MacDonald nog de kansen om een hattrick te scoren. De thuisploeg verdedigde zijn voorsprong wel met succes en hoeft de komende weken niet meer achterom te kijken.