Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Herman Vanderpoortenstadion (Het Lisp)
Zwak Genk mag blij zijn met 1 punt tegen Lierse
Robby Morren

Een onherkenbaar Racing Genk heeft zijn eerste puntenverlies van dit seizoen geleden op het veld van Lierse. De landskampioen speelde een zwakke partij en dankt zijn éne punt aan een sterke prestatie van doelman Köteles.

Chris Janssens moet zijn spelers ongelooflijk hebben gemotiveerd want in de openingsminuten speelde de thuisploeg de landskampioen gewoon van de mat. Al in de tweede minuut had de Lierse op voorsprong moeten komen maar Mathisen liet de huizenhoge kans –een bal vanop een metertje in een leeg doel leggen- onbegrijpelijk liggen. De toon was gezet en wat volgde was een belegering van het Genkse doel maar Köteles wil zijn plaats houden en toonde wat hij in huis heeft.

Na een kwartiertje kon Genk stilaan het evenwicht herstellen en kwam het even dreigen. Kawashima zweefde een afgeweken schot van Ogunjimi uit zijn doel. Even later kon Barda bijna profiteren van een misverstand in de Lierse defensie maar zijn bal ging via de lat over.

"Waar is die kampioen?"
Even dachten we dat de Genkse motor op gang kwam maar het tegendeel bleek waar. De passing was vaak onzuiver, combinaties bleven uit en de organisatie liet te wensen over. Het was Lierse dat nog enkele keren kon dreigen, vooral via een bedrijvige Elgabas maar Köteles redde telkens de Genkse meubelen. 'Waar is die kampioen?', zong het thuispubliek. Wel, die kampioen mocht blij zijn dat het met 0-0 de rust in kon gaan.

De tweede helft begon net zoals de eerste met een snedig Lierse dat op de helft van Genk speelde en via Elgabas na 7 minuten een mooie kans afdwong. Daarna ging het spel op en neer met enkele afstandsschoten langs beide kanten van onder meer Elgabas, Gaxa, Nadson en Barda maar de ballen die tussen de palen kwamen werden telkens goed gered door beide goalies.

Frank Vercauteren bracht met Kennedy en Vossen nieuw bloed in de Genkse aanvalslinie maar de bal moet natuurlijk eerst op de helft van de tegenstander geraken vooraleer de spitsen kunnen scoren. Het was Lierse dat in het slotkwartier nog enkele goede mogelijkheden kreeg. De ingevallen Kovacs kopte nipt over en een sterke Köteles kon een schot van Elgabas maar net uit zijn doel houden.

In de blessuretijd viel Kevin De Bruyne nog geblesseerd uit. Hij moest van het veld worden gedragen. In de slotseconden was er nogmaals een geweldige reflex nodig van Köteles op een kopbal van Kovacs.