Datum: 25/01/2012 20:30
Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Achter de Kazerne
Pandza kopt KVM naar delirium tegen Genk

KV Mechelen heeft de zege behaald in een meer dan onderhoudende wedstrijd. Genk kwam gevleid op voorsprong na een goal van Buffel, maar dat werd na de rust onmiddellijk rechtgezet. Gorius en Ruiz zorgden daarvoor. Benteke leek een gelijkspel uit de brand te slepen tot Pandza toesloeg.

Johan Walckiers in Mechelen

Wat is het verschil tussen een ploeg die met overtuiging zijn eerste match van 2012 won en daarna Club Brugge in Jan Breydel klopte en een ploeg die het moeilijk had tegen 'kleintjes' als Zulte Waregem en STVV? Dat werd in de openingsfase van het duel tussen KV Mechelen en Genk meteen duidelijk.

KV Mechelen morst
Mario Been had (weeral) voor een gewijzigde ploegopstelling gekozen en dropte verrassend David Hubert in de ploeg na een maandenlange revalidatie. Maar veel bracht dat zoals gezegd niet teweeg in die beginfase. Na vijf minuten had de thuisploeg - met een heel offensieve opstelling - al twee heel grote kansen gehad via Ruiz, maar de aanvaller besloot eerst wild naast te schieten en daarna een cadeau van Köteles hoog in de tribune te schieten. Nochtans was het doel helemaal leeg.

Köteles blesseerde zich bij die tussenkomst aan de bil en moest hinkend van het veld. Logan Bailly, vrijdag zelfs nog niet geselecteerd tegen STVV, moest opdraven en dus zijn vernieuwde debuut voor de Limburgers maken. Genk had wel balbezit, maar Renard had het eerste halfuur bepaald niet veel werk op te knappen terwijl KV aan de overkant wel van zich liet spreken via Gorius, Iddi en Chen.

Genk scoort één op twee
Genk kwam iets beter in zijn spel. De aanpassing aan de nieuwe veldbezetting duurde even, maar de kansen kwamen toch. Eerst had Benteke een goede, maar zat Renard er sterk tussen. Even later was het zelfs bingo voor de bezoekers. Tözser legde aan en bedoelde waarschijnlijk een assist en dat werd het ook, want het grondscherend schot werd nog door Buffel licht aangeraakt met de hak en verdween in de verste hoek.

Een schitterende goal, dat wel, maar toch gevleid. KV Mechelen reageerde nog met een schot van Gorius dat de lat scheerde en een vrije trap van diezelfde Gorius gepakt door Bailly, maar toch moesten ze gaan rusten met een achterstand.

Drie dolle minuten
Zelfde begin in de tweede helft als de eerste, maar nu zette KV Mechelen zijn eerste twee kansen wel om. Eerst kreeg Iddi een heel lichte penalty toegewezen na een fout van Simaeys. Gorius miste naar goede traditie niet. En twee minuten later was het 2-1 nadat Destorme hard op doel schoot. Bailly kon nog afweren, maar Ruiz was goed gevolgd om de bal in doel te duwen.

Genk begon aan te dringen en Camus toonde zich daarbij heel bedrijvig. De Fransman had een schot in huis waarop Renard zich moest bewijzen. Uitstel van executie, want even later kopte Benteke een afgeweken schot van diezelfde Camus voorbij Renard. Die grabbelde nog naar de bal, maar het leer had de doellijn duidelijk overschreden.

Pandza voor de zege
De storm van Genk ging echter vlug liggen en Malinwa nam het initiatief terug over. Bailly moest zich zelfs onderscheiden op een hard schot van Ruiz en een vluchtschot dat hij tegen de paal duwde van diezelfde auteur. En de Limburgse bezoekers reageerden eveneens met een bal op de paal. De Bruyne had echter beter mogen doen voor een lege goal.

Maar toch ging KV nog met de zege lopen, want na een hoekschop van Gorius kopte Pandza de 3-2 tegen de netten. De landskampioen dreigt daarmee uit de topzes te zakken. KV Mechelen blijft na de winterstop oprukken.