Datum: 05/02/2012 14:30
Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Lotto Park
Anderlecht flitst weer in topper

In een topper waar bijna alles in zat wat je mag verwachten, heeft Anderlecht toch de bovenhand gehaald. Na zeven minuten stond het al 1-1. Anderlecht maakte het zichzelf moeilijk, maar won toch met 4-2 dankzij goals van Mbokani in de tweede helft.

Robby Morren en Johan Walckiers in Anderlecht

Een topper die meteen de verwachtingen inlost, je komt het niet veel meer tegen. Anderlecht-Genk deed dat wel. Anderlecht had na vijf minuten al een paar kleine kansjes en één hele grote gehad via Mbokani. De aanvaller kon de uitstekende voorzet van Safari echter niet in doel lopen. Eentje die hij niet veel mist, de Congolees.

Benteke en Suarez in twee minuten
Aan de andere kant had Genk meer succes bij zijn eerste kans. Benteke maakte de bal goed vrij en krulde van op de rand van de zestien de bal voorbij Proto. Precies één minuut mochten de bezoekers van hun voorsprong genieten. Suarez - dit seizoen niet langer de mooiweervoetballer - dropte de bal met een mooie boog en vanop twintig meter over Bailly in doel. Zes minuten ver en al twee doelpunten gezien. Het kon erger.

Het was een sein voor Anderlecht om de partij te gaan domineren. In het volgende kwartier voetbalden de Brusselaars een aantal uitstekende kansen bij elkaar. Met als uitschieters de bal van Suarez op de deklat, het schot van Gillet gepakt door Bailly nadat Nadson zich liet rollen in de eigen zestien en Mbokani die op aangeven van Juhasz nipt naast schoot.

'USA USA'
Het kon niet blijven duren voor de Limburgers. Mbokani ging neer op een plek waar je een vrije trap van Biglia of zelfs Jovanovic of Wasilewski verwacht. Verrassend genoeg liep de Argentijn deze keer over de bal om de eer aan Kljestan te geven. De Amerikaan mikte het leer loepzuiver in de hoek. De 'USA USA' galmde door het stadion. Ondertussen had Wasilewski wel al rood mogen krijgen voor het op de enkels staan van De Bruyne. Het bondsparket zal de tv-beelden met interesse bekijken.

2-1 en nog voor de rust kwamen er nog mogelijkheden voor Gillet en Mbokani. Weeral toonde Anderlecht zich in een topper van zijn beste kant. Genk kon na zijn vroege voorsprong niet veel meer klaarmaken. Al had Benteke nog voor rust een dot van een kans, maar in plaats van zelf af te werken, koos hij ervoor om opzij te leggen naar... niemand.

Het spektakel gaat door
Zelfde spelbeeld in de tweede helft. Anderlecht bleef aandringen en had via Biglia en Mbokani goede mogelijkheden, maar soms hadden we het gevoel dat er iets te veel gebreid werd. De thuisploeg maakte het zich daardoor onnodig moeilijk, want de wedstrijd had al beslist kunnen zijn.

Maar een kwartier ver in de tweede helft waren ze daar toch, Mbokani stuurde Jovanovic diep. Die legde breed op Suarez. Bailly kon nog met een supersave uitpakken, maar op het schot van Mbokani in de rebound was hij kansloos. Wedstrijd gespeeld denk je dan, maar amper drie minuten later scoorde de ingevallen Barda al de aansluitingstreffer. Anderlecht speelde bij een vrije schop op buitenspel, maar de vlag bleef omlaag. De Israëliër mocht gewoon vrij inkoppen. Proto kon er alvast niet mee lachen.

Toch was het Anderlecht die nog eens zijn beruchte wapen, de counter, bovenhaalde. Suarez stuurde Mbokani weg en die dolde met Anele om daarna de bal hard in doel te schieten. De landskampioen kreeg, ondanks de twee goals, nooit echt voet in het Constant Vanden Stock-stadion. De score had zelfs zwaarder kunnen uitvallen, maar Anderlecht miste veel kansen en gaf een doelpunt vrijwel cadeau. Genk zal nog hard moeten knokken voor PO I.