Speeldag: Speeldag 25
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Dieumerci Mbokani geeft Standard het nekschot
Fabian Morren

Anderlecht heeft de klassieker op Sclessin gewonnen. Paars-wit boog een achterstand om. Uitgerekend Dieumerci Mbokani besliste de wedstrijd.

Fabian Morren en Johan Walckiers in Luik

Het was uitkijken naar de terugkeer van Jovanovic en Mbokani naar Sclessin. Mbokani trainde niet de afgelopen dagen, was twijfelachtig, maar verscheen toch aan de aftrap. Bij Standard kreeg de terugkerende Mémé Tchité de voorkeur op Batshuayi.  Dat Jovanovic en Mbokani bij elke baltoets werden uitgefloten door de thuisfans, lag in de lijn van de verwachtingen. Dat Anderlecht al in de eerste tien minuten op achtervolgen werd gewezen, was minder verwacht. Al kreeg de thuisploeg het doelpunt wel in een geschenkverpakking van scheidsrechter Gumienny. Na knullig balverlies haalde Roland Juhasz de doorgebroken Cyriac neer buiten het strafschopgebied. Gumienny wees echter meteen naar de stip. Dank u, zei Tchité en 1-0 voor de Rouches.

Het bleek de enige manier om Proto te verslaan, want de Anderlecht-doelman stond weer berestek te keepen. Vooral de redding die hij in huis had op de poging van de doorgebroken Tchité was subliem. Ook Gakpé en Mujangi-Bia beten hun standen stuk op de Waalse keeper. Aan de overkant was Jovanovic nergens. De Servische aanvaller wilde zich dolgraag bewijzen op het veld van zijn ex-club, maar veroorzaakte een averechts effect. Hij liep te veel met de bal en kwam nauwelijks of niet in het stuk voor. Anderlecht was ook amper gevaarlijk. Een knappe actie van Suarez was het belangrijkste wapenfeit.

Het spelbeeld in de tweede helft werd heel snel duidelijk. Anderlecht eiste het balbezit op, op zoek naar de gelijkmaker. Daardoor kwam er ruimte te liggen in de rug van de paars-witte defensie. De schaarste aan kansen viel echter op. Het was een kwartier wachten vooraleer Anderlecht gevaarlijk kon zijn, maar Mbokani kopte na een voorzet van Suarez over. Standard speelde het op de counter dan weer niet goed uit. Het doelpunt van Anderlecht een kwartier voor tijd kwam dan ook letterlij uit de lucht vallen. Bolat schatte de voorzet van Jovanovic niet goed in en Juhasz knikte het leer in het lege doel.

Enkele minuten later had Standard een hele goeie Bolat nodig om Kljestan van de 1-2 te houden. De thuisploeg haalde in de tweede helft op geen enkel moment nog het niveau van voor de rust. Anderlecht drukte in het slotkwartier door voor de overwinning, maar liep nog bijna op een dodelijke counter. Kouyaté kon nog net op tijd ingrijpen voor de neus van invaller Batshuayi. Anderlecht was nog gevaarlijk via Suarez en Gillet, maar het was Dieumerci Mbokani die zijn ex-club de doodsteek gaf. De Congolese spits mocht alleen richting Bolat, omspeelde de Turks-Belgische doelman en legde de tweede Brusselse treffer in het mandje. Nadien haalde Jacobs de woede van alle Standard-fans op zijn hals door zowel nog Mbokani als Jovanovic op een applauswissel te traketeren.