Datum: 19/02/2012 14:30
Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Lotto Park
Anderlecht schiet wakker na rust

Eén helft lang voetbalde Anderlecht in eerste versnelling. Na de rust werd iets hoger geschakeld en toen werd Westerlo vrij vlug uitgeteld met goals van Mbokani en Juhasz. De kempenzonen konden daar weinig tegenover stellen.

Johan Walckiers in Anderlecht

Het werd al gauw duidelijk dat het een namiddagje eenrichtingsvoetbal ging worden in het Astridpark. Jacobs had Jovanovic wat rust gegund en liet de Congolees Patou voor de eerste keer starten. Anderlecht controleerde de debatten en liet Westerlo amper over de middenlijk komen. Na tien minuten had het al 1-0 kunnen staan, maar Suarez plaatste de bal een half metertje naast. Misschien had hij wel beter de vrijstaande Gillet aan de tweede paal aangespeeld.

Geen ritme
Westerlo kon slechts sporadisch een prikje uitdelen: Yulu-Matondo schoot hoog over en Juande devieerde een voorzet in de handen van Proto. Daarnaast moet wel gezegd dat ook Anderlecht niet echt voor veel gevaar zorgde. Mbokani had een paar leuke acties in huis, maar Verbauwhede werd niet zwaar op de proef gesteld behalve bij een goed afstandschot van Suarez.

Er zat totaal geen ritme in de wedstrijd en bij de Brusselaars - die natuurlijk wel veldoverwicht hadden - sloften er nog een paar rond alsof het allemaal wel vanzelf zou komen. Met name Gillet liet alvast geen frisse indruk na. Juhasz kon net voor de rust Verbauwhede dan toch eens aan het werk zetten met een kopbal, Patou met een schot uit de tweede lijn en Biglia met een vrije trap. Die drie fases in vier minuten besloten een allesbehalve aantrekkelijke eerste helft.

Dieu breekt de ban
Anderlecht freewheelde terwijl het de zege nog niet beet had en daar moet in de kleedkamer een woordje over gepraat zijn, want de tweede helft werd wel met de nodige druk aangevat. Suarez waarschuwde met een schitterende deviatie op de paal. De bezoekers uit de Kempen kregen weinig tijd om te bekomen, want drie minuten later fusilleerde Mbokani op aangeven van Suarez wel Verbauwhede en stond het dan toch 1-0.

En van dan af rolde de bal gewoon voor paars-wit. Westerlo legde hen ook geen strobreed in de weg. Suarez werd onderuit gehaald in de zestien, geen penalty, maar wel een corner. Juhasz klom daarbij hoger dan iedereen en de wedstrijd was gespeeld. Juhasz pakte daarbij zijn negende gele kaart van het seizoen voor het uittrekken van zijn truitje. Wedden dat hij er in de volgende twee wedstrijden nog eentje pakt? En Mbokani had daarna nog kansen om de score hoger te laten oplopen, zeker na een schitterende pass van alweer Suarez, maar Dieu liet het deze keer liggen oog in oog met Verbauwhede.

Anderlecht kwam nog even in de problemen na een goal van Luz twee minuten voor tijd, maar speelde toch rustig uit na een goal van de ingevallen Jovanovic één minuut later. De Brusselaars verloren na de winterstop nog maar één keer punten, op Beerschot. Een geslaagde generale repetitie voor de wedstrijd tegen AZ (die trouwens de boot ingingen bij Utrecht) durven we het alvast niet noemen. Daarvoor lag het tempo te laag. Westerlo kwam met weinig ambities naar het Park afgezakt en vertrok met niets terug naar huis.