Speeldag: Speeldag 29
Stadion: Jan Breydel
Akpala buigt vroege achterstand om in zege
Tomas Taecke

Dankzij twee doelpunten van Joseph Akpala heeft blauw-zwart de derby gewonnen van stadsbuur Cercle (1-2). Groen-zwart kwam nochtans op voorsprong, maar speelde na de gelijkmaker één helft met tien man na de uitsluiting van Iachtchouk.

Tomas Taecke in Brugge

Christoph Daum bracht met Blondel in plaats van Van Acker één verrassende naam aan de aftrap. Aan groen-zwarte zijde kon Bob Peeters opnieuw een beroep doen op Reis en Iachtchouk, Cornelis moest afhaken wegens blessure. Na een beklijvend eerbetoon voor de aftrap kreeg Cercle na acht minuten de eerste mogelijkheid. Een vrijschop van Van Eenoo viel voor de voeten van D'Haene, maar de flankspeler mikte enkele meters naast. Het blauw-zwarte antwoord liet niet lang op zich wachten. Refaelov zette prachtig voor, het vluchtschot van Vazquez eindigde in de armen van Coppens.

Van Eenoo brengt groen-zwart op voorsprong

Cercle had snel door dat er iets te rapen viel tegen de aartsrivaal en trok steeds meer naar voor. Nzolo gaf de bezoekers eerst nog het voordeel van de twijfel bij een tackle van Figueras op Vetokele binnen de grote rechthoek, maar kort voor het halfuur kwam Cercle toch op voorsprong. Van Eenoo krulde een vrijschop op fantastische wijze in de bovenhoek, groen-zwart was aan het feest (1-0).

Club leek even aangeslagen na de openingsgoal, die voor Cercle zeker niet onverdiend was. De bezoekers reageerden met schoten van Akpala en Meunier, maar geen van beiden kon Coppens verontrusten. Kort voor de rust herstelde Club ietwat tegen de gang van het spel in toch het evenwicht. Blondel trapte na een mooie kaats van Refaelov tegen de paal, Akpala knalde in de herneming hard binnen (1-1).

Het tweede bedrijf begon voor Cercle in mineur. Al snel werd Iachtchouk met een tweede gele kaart richting kleedkamers gestuurd na een overtreding op Refaelov. De blauw-zwarte druk nam meteen toe en al snel vond Akpala opnieuw de weg naar het net. Refaelov knalde hard op Coppens, de Nigeriaan duwde opnieuw in de rebound binnen (1-2).

Akpala staat tweemaal op de juiste plek

Eens de voorsprong op het bord stond ging de blauw-zwarte storm wat liggen. Enkel Vazquez trapte vanuit een scherpe hoek naast. Cercle probeerde orde op zaken te stellen maar had het bijzonder lastig tegen het numeriek bevoordeelde Club. De thuisploeg kwam regelmatig op de helft van blauw-zwart, maar niet in de buurt van Jorgacevic. Eén keer trapte Baldé uit de draai een meter over de doelmond. Diezelfde Baldé kreeg zeven minuten voor tijd een unieke gelegenheid op de gelijkmaker. De invaller zette zich goed door maar trapte vervolgens vanop rechts rakelings voorlangs.

Rudy kwam nog twee keer in de buurt van de gelijkmaker voor Cercle, dat een kater overhoudt aan deze stadsderby. Groen-zwart startte gretig en kwam zelfs op voorsprong, maar ging in de loop van de wedstrijd kopje onder. Cercle maakt nog steeds kans op PO1, maar doet er goed aan om woensdag op Lokeren minstens één punt te pakken.

In de slotfase miste Akpala nog een enorme mogelijkheid voor open doel, toch kwam de zege voor blauw-zwart niet meer in het gevaar. Met het oog op de titelstrijd boekt Club een uitstekende driepunter, waarmee het profiteert van het puntenverlies van Anderlecht.